El Papa ha defensat aquest dimecres que els països europeus promoguin marcs legals que facilitin l’acollida als estrangers no comunitaris. Ha estat al final d’una audiència en què ha recordat “la crida de tothom a la santedat”, un horitzó que sovint es manifesta també precisament en les polítiques socials. Ha ofert novament un missatge de gran contingut social concretament al final de l’audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, on s’ha referit a les «noves normes per a la promoció de la regulació del permís de permanència i de la inclusió social i laboral de ciutadans estrangers no comunitaris», una llei d’iniciativa popular promoguda a Itàlia per una campanya que el Papa ha comentat també amb motiu de la celebració, aquest mateix dimarts, del Dia Mundial dels Refugiats. Francesc ha explicat que, amb motiu d’aquesta jornada, es va reunir dilluns amb una representació de refugiats acollits per parròquies i instituts religiosos de Roma. Ha expressat la seva simpatia per la campanya que reclama una nova llei migratòria.
D’altra banda, dos dies abans de la Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, el Sant Pare ha recordat també la Jornada Mundial de Pregària per la Santificació dels Sacerdots, que se celebra el mateix dia d’acord amb una decisió de Sant Joan Pau II. En el context d’aquesta festa, el bisbe de Roma s’ha adreçat un dimecres més als joves, als malalts i a les parelles que acaben de casar-se. Els ha recordat que “la festa del Cor de Jesús és dia en què l’Església sosté amb la pregària i afecte tots els preveres”. També ha dit que els joves tenen en el Cor de Jesús “una esperança per alimentar la vida espiritual”. Finalment als malalts, els ha demanat que “ofereixin el sofriment al Senyor, perquè vessi el seu amor al cor dels homes”, i als esposos joves, que siguin “famílies cristianes tocades per l’amor d’aquell Cor diví”.
Francesc ha recordat, en un altre moment, que “la companyia dels Sants ens pot ajudar a reconèixer que Déu no ens abandona mai i que tots podem ser testimonis de l’esperança en aquesta terra”. El pontífex ha acabat la seva predicació animant tothom a “acollir la crida a la santedat, posant-nos al servei els uns dels altres, de manera concreta en la vida de cada dia, i deixant-nos guiar per l’Esperit Sant”. Els sants han estat de fet els grans protagonistes en la reflexió de l’audiència general. Francesc ha recordat que tots els creients poden estar acompanyats per persones que han estat exemplars en la seva vida i que ajuden a acostar-se a Déu. “La nostra vida com a cristians està marcada per la presència poderosa de la mà de Déu que ens sosté i, a més, per l’assistència discreta dels sants, germans i germanes grans que han recorregut el nostre mateix camí, que han patit les nostres mateixes penalitats i que viuen ja per sempre amb Déu. La seva existència ens assegura que la vida cristiana no és un ideal inabastable, sinó possible amb la gràcia de Déu”, ha explicat.
El suport d’una comunitat
El Sant Pare ha explicat igualment que, en els moments importants de la vida d’un cristià, el suport d’un col•lectiu, d’una comunitat de creients, enforteix la fe i la força en el camí. Ho ha fet citant la carta als Hebreus, que “defineix la presència dels sants en la nostra vida amb l’expressió del núvol ingent de testimonis”. En aquesta línia, ha situat aquesta presència en moments forts, com ara “el Baptisme, on s’invoca per primera vegada la seva intercessió perquè Déu ens ajudi en la lluita contra el mal, el matrimoni, perquè conservi en l’amor i la fidelitat als esposos que inicien el viatge de la vida conjugal, l’Ordenació sacerdotal, on tota l’assemblea guiada pel Bisbe implora la seva intercessió en favor del candidat, i en altres circumstàncies del nostre pelegrinatge”. El pontífex ha comentat, en un altre moment, que “som pols, però pastats amb l’amor de Déu”, i ha conclòs que, “fidels a aquesta terra estimada per Jesús, caminem decididament cap a la pàtria definitiva, guiats per una sòlida esperança”.
Finalment el Sant Pare ha expressat el seu desig que la santedat no quedi com una corona allunyada sinó com un horitzó a l’abast de tothom. “Que el Senyor ens concedeixi la gràcia de ser sants, de convertir-nos en imatges de Crist per aquest món, tan necessitat d’esperança, de persones que, rebutjant el mal, aspirin a la caritat i a la fraternitat”, ha dit. L’audiència d’aaquest dimecres s’ha fet tot just una setmana abans del Consistori en què seran creats 5 nous cardenals, entre ells l’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella. Amb aquest motiu, el centenar de pelegrins que acompanyaran el pastor diocesà des de la capital catalana, en un viatge organitzat pel Club Més Amics de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel i l’agència Ruth Travel, seran dimecres vinent a l’audiència general. Després participaran en el consistori, el mateix dia a les 16.00 hores, en la Missa concelebrada l’endemà al matí, coincidint amb la festa de Sant Pere i Sant Pau, i en la celebració d’acció de gràcies el divendres 30 al matí, presidida en aquest cas pel mateix Omella.
Aniversari de l’elecció de Pau VI
D’altra banda, s’ha complert aquest dimecres el 54è aniversari de l’elecció a la Càtedra de Pere del Papa Pau VI, Giovanni Battista Montini, nascut a Concesio, a la província italiana de Brescia, el 1897. Va ser elegit 262è Papa de l’Església catòlica, en substitució de Joan XXIII. Pau VI va completar el Concili Ecumènic Vaticà II convocat pel seu predecessor. El Papa emèrit Benet XVI el va declarar Venerable després de reconèixer les seves “virtuts heroiques”, i Francesc el va beatificar el 19 d’octubre de al 2014. Finalment destaquem que, aquest dijous, el Papa rep en audiència els bisbes d’Haití amb motiu de la seva visita “ad limina Apostolorum”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 21 de juny.