Francesc alerta davant "els cristians que es tanquen i no caminen"

Francesc ha reivindicat aquest divendres l’actitud de buscar i anar trobant, durant el camí de la vida, la pròpia vocació cristiana. Ha estat en rebre els membres d’una associació que, inspirant-se en Sant Juníper Serra, treballa per impulsar cada dia l’acompanyament dels seminaristes i els sacerdots, com també ajudar en el discerniment vocacional. Ha estat quan el Papa ha rebut, a l’Aula Pau VI, els participants en la 75a Convenció Internacional de l’Associació de Laics que porta el nom de Sant Juníper Serra, procedents de diversos països del món. El motiu era la trobada celebrada per aquest col•lectiu aquests dies a Roma, amb el lema «Sempre endavant. El coratge de la vocació». Francesc ha recordat que, «amb l’alegria de l’evangeli i l’audàcia típica de la missió cristiana, aquesta reunió pot servir per redescobrir, seguint l’escola del Mestre, el sentit de tota vocació cristiana: oferir la pròpia vida com un do, ‘ungint’ els germans amb la tendresa i la misericòrdia de Déu».
El Sant Pare ha subratllat la importància de l’obra que desenvolupen els integrants del grup, anomenat Serra International, ja que sostenen les vocacions al sacerdoci i a la vida consagrada, i ha agraït la salutació del president de l’entitat, Dante Vannini, que ha destacat el gran valor de l’amistat referint-se, per exemple, a «ser amics dels sacerdots i acompanyant el seu ministeri, el gran do que enriqueix l’Església». El pontífex ha comentat, en un altre moment, que «la vida del deixeble missioner està marcada pel ritme que li marca la crida i per a veu del Senyor que l’invita a abandonar les seves seguretats i a emprendre el viatge més sant».
Francesc ha explicat també que la vocació és la invitació a sortir de nosaltres mateixos per començar a viure la festa de la trobada amb el Senyor i a recórrer els camins on ell ens envia. En aquesta línia, ha alertat davant l’actitud contrària, que és la de tancar-se en la comoditat i en la rutina del petit espai. “Em fan por els cristians que no caminen i es tanquen en el propi nínxol. És trist veure com, de vegades, precisament nosaltres, homes d’Església, no sabem cedir el nostre lloc, no aconseguim acomiadar-nos de les nostres responsabilitats amb serenor o ens resistim a deixar en mans d’altres les obres que el Senyor ens ha confiat”, ha lamentat. Finalment el bisbe de Roma ha animat els membres de Serra International a «ser veritables amics dels seminaristes i dels sacerdots, manifestant el propi amor a ells en la promoció de les vocacions, en la pregària i en la col•laboració pastoral, mirant sempre endavant amb esperança».
“Escoltar la veu del Senyor i fer-se petits”
D’altra banda, en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Sant Pare ha destacat també aquest divendres que, “per escoltar la veu del Senyor, cal fer-se petits”. Coincidint amb la Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, el pontífex ha recordat que “el Senyor ens ha escollit, s’ha implicat en el camí de la nostra vida” i “ens ha donat la vida del seu Fill pel nostre amor”. A partir de la primera lectura del dia, del llibre del Deuteronomi, en què Moisès diu que Déu ens ha escollit per ser el seu poble entre tots els pobles de la terra, Francesc ha recordat que, “en el cor de Jesús, Déu ens dóna la gràcia de celebrar amb alegria els grans misteris de la nostra salvació, del seu amor per nosaltres”, és a dir, celebrant “la nostra fe”.
El bisbe de Roma ha comentat també que Moisès especifica, en una segona reflexió, que el Senyor ha escollit el poble d’Israel perquè és “el més petit de tots els pobles” i que, amb una interpretació actual, s’ha enamorat de nosaltres. El Papa ha assegurat que el Cor de Jesús no és una “petita imatge” per als devots, com diuen alguns, sinó “el cor traspassat de la revelació, el cor de la nostra fe perquè ell s’ha fet petit, i ha triat aquest camí”. El Sant Pare igualment ha subratllat que l’elecció d’humiliar-se ell mateix i d’acceptar la creu fins a la mort “és una elecció cap a la petitesa perquè la glòria de Déu es manifesti”. Finalment el pontífex ha recordat que, del cor de Jesús, “va sortir sang i aigua” amb la llança d’un soldat, i ha conclòs que “aquest és el misteri de Crist”, el d’un “cor que estima, que tria, que és fidel” i que “s’uneix a nosaltres i es revela als petits”.
Setmana rica en festivitats i previsions
Després de la solemnitat d’aquest divendres, el cicle de festivitats importants d’aquests dies es completa aquest dissabte, en què la Església Catòlica celebra el Naixement de Sant Joan Baptista i també l’Immaculat Cor de Maria. Finalment destaquem que diumenge, a Vilna, la capital de Lituània, serà beatificat Teòfil Matulionis, arquebisbe-bisbe de Kaišiadorys, mort el 1962. En representació del Papa, presidirà la solemne cerimònia el cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants. I dilluns se celebraran les Jornades Internacionals contra el Consum i el Tràfic de Drogues i en favor de les víctimes de les tortures.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa (un cop emès) corresponent a aquest divendres 23 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!