El Papa visitarà la seu de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació, la FAO, el proper 16 d’octubre coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació. En un missatge adreçat a l’organisme, Francesc assegura que la Santa Seu “vol reorientar el treball per una millor distribució dels recursos directament a la veritable eradicació de la fam”, sense utopies. Concretament el pontífex fet arribar unes paraules d’estímul i suport als participants en la 40a Conferència General de l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura. El missatge ha estat llegit llegit pel secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, que ha anunciat que, responent a una invitació director general, Graziano da Silva, el bisbe de Roma visitarà la seu de la FAO el mateix 16 d’octubre. El lema de la jornada d’aquest any és «Canviar el futur de la migració». Parolin ha recordat que «la Santa Seu segueix amb molta atenció l’activitat internacional i vol cooperar per intentar que afavoreixi no pas un simple progrés o objectius teòrics de desenvolupament, sinó una veritable eradicació de la fam i de la malnutrició».
En el mateix escrit, el Papa defensa la urgència d’impulsar una cultura de la solidaritat: «Quan un país no sigui capaç d’oferir respostes adequades perquè no ho permet el seu grau de desenvolupament, les seves condicions de pobresa, els canvis climàtics o les situacions d’inseguretat, cal que la FAO i les altres institucions intergovernamentals tinguin la capacitat d’intervenir específicament per emprendre una adequada acció solidària. A partir de la consciència que els béns que ens ha lliurat el Déu creador són per a tothom, es necessita urgentment que la solidaritat sigui el criteri inspirador de qualsevol forma de cooperació en les relacions internacionals». Amb una mirada a la situació actual del món que «no ens ofereix imatges consoladores», el Sant Pare subratlla que «no podem quedar-nos només preocupats o només resignats». També anima a «prendre consciència que la fam i la malnutrició no són només fenòmens naturals o estructurals de determinades àrees geogràfiques, sinó el resultat d’una més complexa condició de subdesenvolupament, causada per la inèrcia de molts o per l’egoisme d’uns pocs».
En un altre fragment, el bisbe de Roma explica que «les guerres, el terrorisme i els desplaçaments forçats de persones, que impedeixen cada vegada més o fins i tot condicionen les activitats de cooperació, no són fruit de la fatalitat, sinó més aviat conseqüència de decisions concretes”. Es tracta, segons el missatge, d’un «mecanisme complex que castiga principalment les categories més vulnerables, no només excloses dels processos productius, sinó també obligades sovint a deixar les seves terres per buscar refugi i esperança de vida». El Papa lamenta la disminució de «l’ajuda als països pobres, que segueix minvant cada dia, mentre es produeixen reiterades crides davant les situacions de crisi cada vegada més destructores que es manifesten en diferents àrees del planeta».
Finalment Francesc s’uneix a la lluita contra la fam amb una «contribució simbòlica al programa de la FAO per proveir de llavors a les famílies rurals que viuen en àrees on s’han ajuntat els efectes dels conflictes i de la sequera», alhora que diu que «aquest gest se suma a la feina que l’Església realitza, segons la seva vocació d’estar a favor dels pobres de la terra i acompanyar el compromís eficaç de tots en favor seu». El Papa renova igualment el seu suport i el compromís de tota l’Església pel bon assoliment de «l’Agenda per al Desenvolupament 2030, quan reitera el concepte de seguretat alimentària com un objectiu inajornable».
Aquest dimecres, nou dia històric per a l’ecumenisme
D’altra banda, la ciutat alemanya de Wittenberg, on va néixer la Reforma luterana el 1517, acollirà aquest dimecres un moment històric. La Comunió Mundial d’Esglésies Reformades se sumarà oficialment al consens ecumènic assolit ja entre catòlics, luterans i metodistes sobre la Doctrina de la Justificació. Aquesta era una de les qüestions fonamentals que havien provocat la divisió entre els partidaris de la Reforma i les autoritats catòliques del segle XVI. Ara queda superada en un nou pas cap a la comunió espiritual plena entre protestants i catòlics. A l’acte, serà present el secretari del Pontifici Consell per la Promoció de la Unitat dels Cristians, Brian Farrell. Aquest dicasteri ha explicat avui en una nota que “l’esdeveniment serà una important pedra angular en el camí cap a la unitat visible dels cristians”, i aclareix que “no és encara el punt d’arribada però sí una fase significativa del viatge comú”.
Brian Farrell ha explicat que, després que la Reforma marqués l’inici d’una “controvèrsia sobre la qüestió de la justificació, la manera de fer-se efectiva en el pecador la gràcia de Crist i la salvació, catòlics i luterans inicialment es van adonar que, dins el diàleg ecumènic, tenen en el fons la mateixa visió d’aquesta doctrina”. A partir d’aquí, ha recordat la signatura de la Declaració Conjunta sobre la Justificació, el 1999, amb la suma de l’Església metodista el 2006. “Ara és tota la Conmunió de les Esglésies Reformades, cosa que vol dir, a la pràctica, que l’Església catòlics i dotes les Esglésies històriques protestants tenen la mateixa visió teològica de com es fa veritable la salvació”, ha assegurat. El secretari del Pontifici Consell per la Promoció de la Unitat dels Cristians ha assegurat també que aquest pas “pot comportar que, a nivell local o regional, catòlics, luterans, metodistes i reformats, tots junts, puguin treballar junts per la transformació de la societat, per portar ajuda a la humanitat que pateix”.
“Afecte i emoció del Sant Pare davant la història del nadó Charlie Gard
“Afecte i emoció”. Amb aquests sentiments Francesc està seguint els esdeveniments del petit Charlie Gard, el nen de 10 mesos hospitalitzat en una clínica de Londres a causa d’una malaltia rara que els metges defineixen com “incurable” i a partir de la qual, a l’abril passat, la justícia britànica va decidir desconnectar el nadó malalt del sistema de suport vital que el manté viu. En aquest sentit, “el Sant Pare segueix amb afecte i emoció el cas del nen Charlie Gard i expressa la seva proximitat als pares”. Ho ha explicat així aquest dilluns el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Greg Burke, donant a conèixer la invitació del Papa a què es respecti la voluntat dels pares. A més, el portaveu vaticà ha comentat que el pontífex “resa per ells, esperant que no es desatengui el seu desig d’acompanyar i cuidar el seu fill fins al final”. El Papa ja s’havia referit a aquesta situació divendres passat a través d’un tweet, en què recordava que “defensar la vida humana, sobretot quan està ferida per la malaltia, és una obstinació d’amor que Déu confia a tot home”.
Finalment destaquem que l’Oficina de Comunicacions de la Visita del Papa Francesc a Colòmbia, organisme de la Conferència Episcopal Colombiana, ha explicat també aquest dilluns que s’ha habilitat una pàgina web “per donar a conèixer el paper del Sant Pare en l’Església Catòlica, així com la transcendència del seu viatge i del seu missatge per als colombians”. També s’hi informa de les activitats que es realitzaran com a preparació per a aquest esdeveniment històric. La pàgina inclou un missatge en què Fabio Suescún, bisbe castrense de Colòmbia i director executiu de la Visita Apostòlica del Papa, aprofundeix sobre el lema de la visita, «Fem el primer pas!»: “Significarà reconèixer el sofriment d’altres , perdonar els que ens han ferit, tornar-nos a trobar com colombians, entendre el dolor dels que han patit, guarir el nostre cor, descobrir el país que s’amaga al darrere de les muntanyes i construir-lo en pau”. La Visita Apostòlica del Sant Pare a Colòmbia es farà del 6 al 10 de setembre, i contempla el seu pas per les ciutats de Bogotà, Cartagena, Medellín i Villavicencio.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 3 de juliol.