Enguany escompleixen cent anys del naixement dels casals d’estiu a Girona. El seuorigen respon a l’obra catequètica i social de mossèn Jaume Moret i Rovira(Lleida, 1889-Palol d’Onyar, 1963). L’any 1917, quan Moret era encaraseminarista, emprengué una obra d’educació d’infants a l’esplai, que despréss’ha anomenat Casal d’Estiu. Poc després comptà amb la col·laboració d’EvaristFeliu i Soler (Sant Mori, 1899-Madrid, 1968), també seminarista i despréssacerdot i primer consiliari de la Federació de Joves Cristians (1931), que elsubstituí en la direcció. Del 1922 al 1936 mossèn Feliu va proposar aquestaactivitat als seminaristes de les principals parròquies gironines. El casald’estiu aplegava nois i noies les tardes de les vacances com una alternativa a lescolònies d’estiu per a aquells que no en podien fer. Solia incloure el que avuiconeixem com a «reforç escolar». De 1939 a 1970 va continuar essent obraprincipalment de seminaristes. Als anys cinquanta, amb l’arribada de lesprimeres onades d’immigrants procedents fonamentalment d’Andalusia, els Casalsd’Estiu contribuïren molt a la integració dels infants. Després del 1965començaren a incorporar-se nenes i monitores. Aquesta activitat gironinadesprés s’ha anat estenent a d’altres indrets de Catalunya i l’han adaptatdiverses entitats no eclesials.
Enguany, la Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Mont haprogramat diverses activitats per commemorar aquest centenari. L’acte centralva ser dijous passat 27 de juliol amb la Trobada de Casals d’Estiu al Parc dela Devesa de Girona i un concert amb un recull de les cançons d’aquests 100anys. També s’ha programat per al mes de gener del 2018 una exposició a la Casade Cultura on es podran veure fotografies i records d’aquests 100 anys decasals d’estiu, una mostra que es preveu que sigui itinerant per diversesparròquies de la diòcesi, així com d’altres espais. Amb motiu de l’exposició,la Fundació Esplai Girona ha fet una crida al conjunt de la ciutadania perquèels facin arribar fotografies històriques dels casals d’estiu de la diòcesi deGirona, sobretot de la franja del 1917 a 1970, que s’exposaran a la Casa deCultura de Girona.
Tots aquells que disposin de fotografies iestiguin interessats a proporcionar-les a l’entitat, poden portar-lesdirectament a la seu de la Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Mont (carrerDr. Antic Roca, 38, Girona). A la Casa de Cultura també s’ha programat per aprincipis del 2018 una conferència i, amb motiu de la celebració, el bisbe deGirona, Francesc Pardo, presidirà una missa d’acció de gràcies.