El Papa ha dit aquest dijous, adreçant-se a un nombrós grup de rabins jueus, que “en el nostre camí comú, gràcies a la benvolença de l’Altíssim, estem travessant un fecund moment de diàleg”. Ha estat en rebre al Vaticà els representants de la Conferència dels Rabins Europeus, del Consell Rabínic dels Estats Units d’Amèrica i de la Comissió Rabínica d’Israel, que aposta pel diàleg amb la Comissió per a les Relacions Religioses amb el Judaisme de la Santa Seu. Es tracta d’un grup d’experts que han treballat junts en l’elaboració d’un document titulat Entre Jerusalem i Roma, lliurat al pontífex coincidint amb aquesta trobada. El bisbe de Roma ha explicat que el text tributa el seu reconeixement a la Declaració Conciliar Nostra aetate, que “constitueix per a nosaltres la carta magna del diàleg amb el món jueu”, ha comentat referint-se al capítol quart del document. El Sant Pare ha afegit que “la seva actuació progressiva ha permès que les relacions entre les dues creences hagin arribat a ser cada vegada més cordials i fraternals”.
Francesc ha recordat, a més, que la declaració Nostra aetate destaca que l’inici de la fe cristiana ja es troba, segons el misteri diví de la salvació, en els Patriarques, en Moisès i en els Profetes. A partir d’aquesta idea, ha assegurat que, tenint en compte el gran patrimoni espiritual compartit, existeix una gran necessitat de promoure el coneixement mutu, especialment a través dels estudis bíblics i del diàleg fratern. “D’aquesta manera, en el curs dels últims decennis, hem pogut apropar-nos, dialogant de manera eficaç i fructuosa; hem aprofundit en el nostre coneixement recíproc i hem intensificat els nostres lligams d’amistat”, ha conclòs el pontífex.
Davant la presència també del rabí en cap de Roma, Riccardo Di Segni, el Papa ha posat de manifest que el document Entre Jerusalem i Roma es refereix als catòlics com a creients que estan aliats estretament i que són amics i germans en la recerca comuna d’un món millor que pugui gaudir “de la pau, de la justícia social i de la seguretat”. Finalment ha comentat que això “és molt important”, juntament amb “l’afirmació que les religions han d’utilitzar el comportament moral i l’educació religiosa, i no pas la guerra, la coerció o la pressió social, per exercir la seva pròpia capacitat d’influir i inspirar”.
Missatge del Papa sobre Santa Rosa de Lima
D’altra banda, s’acaba de fer públic un missatge del Sant Pare amb motiu de la celebració eucarística de clausura pels 400 anys de la mort de Santa Rosa de Lima. “La gloriosa Santa Rosa de Lima, que va créixer com un lliri entre les espines, es va fer amiga del Senyor des de la infantesa, fins al punt que, ja des de petita, va consagrar la seva virginitat i va començar a conrear les virtuts”. La missiva, adreçada pel Sant Pare al seu enviat extraordinari per a aquesta celebració, el cardenal Raúl Eduardo Vela Chiriboga, arquebisbe emèrit de Quito, ha estat llegida a la Missa final del jubileu, a Lima (Perú).
En el mateix escrit, el pontífex recorda l’amor de Santa Rosa per “tota la creació, com a filla espiritual de Sant Domènec, mentre invitava sovint animals, flors, herbes i qualsevol ésser viu a lloar el Creador”. El Papa recorda que, per aquest motiu, va ser declarada per Climent X patrona celestial de les dues Amèriques, de les Filipines i de les Índies occidentals. Recordem que, Santa Rosa de Lima va ser canonitzada el 1671, i ha estat la primera santa d’Amèrica.