Pastoral «made in USA»

Grups de joves catòlics entre 18 i 28 anys viatgen en furgoneta pels Estats Units durant nou mesos. Després d’haver rebut una formació prèvia, han estat enviats en missió a escoles, parròquies i instituts d’un estat nord-americà per mirar de propiciar, a través de recessos, la trobada amb Déu d’altres joves i les seves famílies.

Aquesta és, en síntesi, la metodologia pastoral que utilitza NET (National Evangelization Teams / Equips Nacionals d’Evangelització), una organització nascuda el 1981 a Minnesota (Estats Units) i que a curt o mitjà termini podria aterrar a Catalunya. De fet, força joves catalans ja han fet la immersió en l’experiència NET als Estats Units, com la Thaïs Crespo, de 24 anys, de l’arquebisbat de Barcelona. «Si hagués de resumir l’experiència a NET, diria que m’ha permès descobrir un Déu guaridor», explica.
La Thaïs Crespo ha tingut l’ocasió d’explicar la seva experiència als capellans joves de l’arquebisbat de Barcelona i també al cardenal Joan Josep Omella. «No hem de córrer», reconeix ella mateixa, «hem de deixar que Déu ens guiï, però la possibilitat de portar NET a Catalunya pinta bé».
Recels i oportunitats
No tothom veu amb bons ulls la importació a Catalunya d’iniciatives pastorals provinents, sobretot, dels Estats Units. De vegades, fins i tot, aquest tema crea una escletxa intergeneracional entre els mateixos capellans. Bruno Bérchez, capellà de l’arquebisbat de Barcelona i responsable de la Pastoral de Joventut, reconeix que «és un tema que provoca certs recels». Ara bé, «no hem de ser una Església tancada, perquè una Església que es tanca no creix». En aquest sentit, remarca que «Catalunya sempre ha estat disposada a descobrir noves iniciatives, no per copiar-les, sinó per inspirar-s’hi i adaptar-les al seu tarannà».
Alphonse Borras, vicari general de la diòcesi belga de Lieja, no s’està de comparar el tarannà anglosaxó amb el francòfon. «Els anglosaxons tenen una mentalitat més pragmàtica i utilitarista, amb l’avantatge que allò que planegen ho fan de bon grat però que, si no funciona, ho canvien.» Segons aquest capellà belga, que va participar al juliol al 29è Col·loqui Europeu de Parròquies, celebrat a Barcelona, «els anglosaxons són menys ideològics que nosaltres i tenen una mentalitat més oberta a l’experiència, a la renovació, al canvi. En canvi, els francòfons són més ideològics».
Múltiples iniciatives
L’experiència NET no és única. Hi ha altres metodologies pastorals procedents de l’àmbit anglosaxó (Estats Units, Anglaterra o Canadà) que també van obrint-se camí a l’Església catalana. I així, podem esmentar els cursos Alpha de nova evangelització provinents d’Anglaterra i amb força implementació a Catalunya.
Una altra metodologia que fa tres o quatre anys que ha aterrat a casa nostra és el Life Teen. Provinent de l’estat nord-americà d’Arizona, en aquest cas és una iniciativa catequètica adreçada als adolescents present a 1.800 parròquies de 31 països.
També provinent dels Estats Units, en concret de l’estat de Florida, cal esmentar el Recés Emmaús, encaminat a esdevenir un primer anunci de la fe per a persones allunyades o que mai no han sentit a parlar de Jesús.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!