Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau, i Alexander Golovin, analista polític i membre del grup Catalans Lliures, han coincidit en la idea que el gran problema de Veneçuela és “la intenció de perpetuar un règim o una ideologia en el poder”. Tica Font ha recordat que “el 82 per cent dels veneçolans viuen per sota del llindar de la pobresa i només fan, en el millor dels casos, dos àpats al dia”. Golovin ha atribuït la fractura social i política del país sud-americà a “un socialisme que no és com la socialdemocràcia europea, sinó un totalitarisme excloent”.
D’altra banda, en els primers minuts del programa, Font i Golovin han comentat la compareixença de Carles Puigdemont unes hores abans des de Brussel·les. La directora de l’Institut Català Internacional per la Pau ha admès que “la seva presència fora de Catalunya no deixa precisament el president en un bon lloc, perquè sembla que vulgui prioritzar la seva situació personal i la d’una part del govern destituït”. Alexander Golovin ha comentat que “l’aprovació de la declaració d’independència al Parlament ha estat finalment simbòlica, i aquest és un gran problema, mentre l’article 155 de la Constitució sí que és real i operatiu”.
Veneçuela viu, en qualsevol cas, un moment de màxima tensió entre el govern i l’oposició enmig de la fractura social i la misèria i la pobresa creixents. Les eleccions a governadors, organitzades pel govern de Maduro, introdueixen un altre greu element de tensió i enfrontament. Ha guanyat el règim, però entre acusacions de frau entre l’oposició, que aprova fins i tot una proclamació en aquesta línia per la seva majoria a l’Assemblea Nacional. La necessitat d’un acord per normalitzar la situació política, sobretot pensant en una part creixent de la població que passa fam i que, en alguns casos, mor per aquest problema, és més urgent que mai.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 31 d’octubre.