A Espanya

El politòleg Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, Marta Simó, investigadora i estudiant d’un Doctorat sobre l’Holocaust, i Moriah Ferrus, jueva i membre d’una de les comunitats de Barcelona, han coincidit aquest dilluns, des del programa El Mirador de l’actualitat, en la idea que el món pot fer encara més per la memòria de les víctimes de l’Holocaust. Torrens ha dit que “no és el mateix el que s’ha fet a Alemanya, Canadà o els Estats Units, on s’ha fet molt, que a Catalunya o a l’Estat espanyol, on s’ha fet molt poc i queda molta feina, a més del fet que es va començar tardíssim“. En aquesta línia, ha dit que “s’hauria d’introduir la formació sobre l’holocaust en l’ensenyament, des de Primària fins a la universitat”. També ha definit l’Holocaust com “el pitjor genocidi de la història de la humanitat”.
Moriah Ferrús ha assegurat que “el millor desgreuge seria que els mateixos jueus com a poble, així com els interessat pel que va passar, puguin donar exemple i recordar que cal prevenció contra els crims de la humanitat, amb desenvolupament de programes educatius que treballin per la memòria”. I Marta Simó ha comentat que, com a membre d’un grup internacional de recerca sobre l’holocaust, “es pot assegurar que el treball educatiu i de difusió no garanteix que es torni a produir l’Holocaust”. Igualment ha explicat que “cal tenir en compte que, si l’educació pretén no arribar a això, cal introduir aspectes comparatius amb altres genocidis o neteges ètniques”, i ha afegit que “aquí a Catalunya s’ha anat al darrere de tot el que és l’educació sobre l’Holocaust, tot i que certament no és un tema fàcil, perquè cal donar les eines als professors, sobretot a aquells que no han estat formats”.

El tema ha estat la memòria històrica de l’Holocaust provocat per Hitler i el nazisme, en el marc de la recent commemoració, el 27 de gener, del Dia Mundial de les Víctimes de l’Holocaust, una jornada posa novament sobre la taula la necessitat de mantenir viu el record del que va passar. El mandat internacional del 2005, quan l’ONU condemna sense excepcions qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència, contra persones o comunitats, que estigui basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món. També s’ha comentat la llei aprovada pel Parlament polonès, amb la majoria del govern nacionalista, que castiga qualsevol persona que culpi Polònia dels crims nazis, entre les crítiques d’Israel, Estats Units i Ucraïna (sobretot aquest país per la qüestió de la matança contra la població polonesa a Volínia durant la Segona Guerra Mundial).

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 5 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!