José Domingo Ulloa, arquebisbe de Panamà i organitzador de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) 2019, ha compartit amb tres joves el programa Ens Fem Sentir, després d’haver participat, també a RàdioEstel, a El Mirador de l’Actualitat.
L’Armand Kamnang, de 24 anys i la Raquel Lucena, de 18 anys, li han fet preguntes, mentres que l’Ana Lourdes Bernal Ulloa, de 30 anys, resident a Barcelona i neboda de l’arquebisbe, ha convidat a tots els joves a participar a la trobada amb el Papa, que es celebrarà del 22-27 gener de 2019.
“Jove és tot el qui té la capacitat de somiar”
L’arquebisbe de Panamà es considera un jove més, ja que per a ell, “jove és tot el qui té la capacitat de somiar”, de manera que “la Jornada no és només per als joves cronològics, sinó també pels adults que seguim somiant i som eternament joves”, ha matissat José Domingo Ulloa.
Per què al gener?
Acostumats a celebrar les Jornades Mundials de la Joventut a l’estiu, tothom es pregunta perquè aquesta es celebra al gener. José Domingo Ulloa ha donat una àmplia explicació: “Al gener estem iniciant l’estació seca a tota Llatinoamerica, mentres que juliol és el mes on més plou. Sabem, i ho hem conversat molt amb el Sant Pare, i ell és conscient d’això, de les dates, però també vull ser molt honest: quan les altres jornades s’han celebrat en altres continents, Amèrica sempre ha participat. Precisament juliol són els nostres dies d’exàmens. Entenem que potser no aniran a l’afluència d’altres, però sí estic convençut, que un jove que ha tingut experiència de Jornada, ja queda enganxat, i no podem perdre’ns Panamà”. L’organitzador de la JMJ espera uns 150.000-200.000 joves de l’exterior, més els joves panamenys.
Per què Panamà?
“Una de les raons, deia el Sant Pare, és que aquesta joventut tant colpejada d’Amèrica Llatina que es viu abocada a buscar l’exili, a emigrar del seu país per la violència i tants conflictes. Diu el Sant Pare: ‘Ha arribat el moment que aquests joves tinguin aquesta gran experiència’”
“Aquesta és una jornada de Centreamèrica amb seu a Panamà”
El patró d’aquesta JMJ, Óscar Arnolfo Romero, serà proclamat Sant per l’Església: “Ve a sintetitzar el caminar de l’Església centreamericana”, ha explicat Ulloa.
Què vol comunicar l’Església?
“És anar descobrint aquell projecte de felicitat que Déu té per als joves. Aquesta jornada, com totes, però especialment pel tema marià, és una jornada plenament vocacional, en l’ampli sentit de la vida”, ha detallat José Domingo Ulloa a Ens Fem Sentir
Just després del Sínode de Bisbes sobre Joves!
Aquesta Jornada Mundial de la Joventut és molt especial perquè se celebrarà just després del Sínode dels Bisbes, aquest any dedicat a Joves, fe, i discerniment vocacional. “Et sorprén, veritat?”, ha respost Ulloa. “Déu, sempre que fa les coses, les fa bé, i la millor preparació per a la Jornada, ha estat precisament preparar-nos per a aquest Sínode. Estic convençut que, en la Jornada Mundial, el Papa ja ens avançarà les línies del que ha estat la Síntesis del Sínode, i quin serà el treball i el compromís que l’Església té per a la joventut del món”.
Una trobada per a tota la vida
Ana Lourdes Bernal Ulloa, de 30 anys, panamenya compromesa en la pastoral amb joves a Barcelona i neboda de l’arquebisbe de Panamà, ha seguit animant a tots els joves que encara no saben si aniran: “Tot jove que vagi d’Europa a Panamà notarà enormement l’alegria amb la què rebrem a tots. Som un poble molt obert a l’estranger, perquè som una mescla de raçes: europeus, asiàtics, afroantillans, i som un país que acull a qualsevol persona. Sentiu-vos completament segurs, que ho disfrutaran molt, el país és molt alegre, la seva cultura… Seran rebuts amb tots els braços oberts de tots els panamenys. Hi ha moltes famílies que estan esperant-los, i poder conèixer el país, també de la mà d’aquestes famílies, és un plus. No s’en penediran: és una experiència per a tota la vida”. L’arquebisbe ha apuntat que ja hi ha 70.000 cases preparades per a acollir, i la fita és arribar a les 200.000.
No crec que vagi a la JMJ…
El jove barceloní Armand Kamnang li ha plantejat a l’arquebisbe José Domingo Ulloa com motivaria a un jove indecís europeu perquè vagi a Panamà: “Els joves tenen una capacitat creativa… hem venut quantitat de rifes… fem de tot per a recabar els fons. Costa, és cert. A més de la trobada, que no té preu, perquè la millor tecnologia mai suplirà la trobada personal… també vas a El Carib! I El Carib és atraient: platja, sol, brisa, i sobretot al gener, que Europa està amb aquest fred, anar a El Carib també és un plus… I sobretot, l’alegria del nostre folklore, música, menjar… són complements que també ens fa obrir la mentalitat. Val la pena l’esforç que sé que molts joves estan fent per cruzar el charco. Per anar a tota Jornada, i especialment, a Amèrica, cal ser aventurers, i guiats per la fe, com ho van fer fa 500 anys tants germans”.
I si no hi vaig… com puc viure la JMJ?
La jove de 18 anys Raquel Lucena no podrà anar a Panamà perquè del 22 al 27 de gener del 2019 té exàmens. Per a joves com ella, l’arquebisbe panameny ha suggerit: “Jo recomenaria que els joves poguéssin congregar-se en certs llocs i poder fer enllaços a través de les nostres xarxes socials per anar vivint, amb els joves, inclús de Barcelona que són a Panamà, i estar en comunió. Jo els recomenaria que anéssin divendres, dissabte i el dia de la Missa d’enviament, no des del sofà veient la televisió, que ho poguéssim viure en comunitat juvenil”.
Pre-sínode
El Papa Francesc ha convocat a joves catòlics, de diferents confessions cristianes, d’altres religions i joves no creients de tot el món a participar en una reunió de preparació a la XV Assemblea General ordinària del sínode dels bisbes 2018. A aquesta trobada que tindrà lloc al Vaticà, del 19 al 24 de març pròxim, estan convidats al voltant de 300 participants. Raúl Tinajero, Director del Departamento de Pastoral de Juventud de la Conferencia Episcopal Española, ha explicat a Ens Fem Sentir: “El Papa vol escoltar als joves sense filtres, i aquesta serà la gran oportunitat”, i ha apuntat que aquesta trobada serà un dels 4 pilars del document Instrumentum laboris amb el què treballaran els bisbes amb el Papa al Sínode de Bisbes: “Professionals del tema juvenil, enquestes a totes les conferències, enquestes obertes a tots els joves, i el quart, el document d’aquest pre-Sínode”. Diumenge 18 és l’últim dia per inscriure’s, i el 21 es tanca l’enquesta on poden participar els joves a través de Facebook.
Casat? Solter? Sacerdot? O religiós?
Finalment, l’arquebisbe de Panamà, José Domingo Ulloa, ha marcat l’objectiu d’aquesta Jornada Mundial de la Joventut: “L’objectiu és que el mateix jove pugui anar descobrint que el present i el futur de la humanitat i de l’Església està a les seves mans, i que puguem entendre-ho també els adults. Si no responem ara, ‘Apaga y vámanos’, perquè aquesta és l’hora de la joventut. Déu té un gran projecte per a la meva vida, i vol que pugui gestionar una de les 4 grans empreses que té per a nosaltres: casat, solter, sacerdot o religiós, per a transformar el món. Encertant això ens juguem la vida i la nostra felicitat. Com Maria, ‘Heus ací l’esclava del Senyor. Faci’s en mi segons la vostra paraula’. La capacitat de trencar els meus projectes, per adeqüar-me a un projecte major, que és el de Déu”.
Vols parlar amb José Domingo Ulloa?
L’Arquebisbe de Panamà, serà aquest diumenge 18 de març a les 7 de la tarda a l’Església de la Concepció, de Barcelona, en una trobada on els joves li podran preguntar. Després pregaran pels fruits de la JMJ de Panamà.