XavierFerrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, TeresaCarreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus aCatalunya, i Alexander Golovin, analista internacional i membre del grupCatalans Lliures, han coincidit aquest dilluns, des del programa ElMirador de l’actualitat, a l’hora d’expressar dubtes sobre lanetedat en la victòria de Vladimir Putin aquest diumenge a les eleccionspresidencials a Rússia. Carreras ha comentat que “és difícildemostrar si Vladimir Putin ha guanyat de manera fraudulenta aquest diumenge”.Ferrer ha destacat que “l’important és el dia a dia polític deRússia, on el poder no afavoreix gens una oposició”, i ha recordat que“el principal candidat opositor ja no es va presentar perquè no li hovan permetre”. Com a clau principal per entendre el triomf de Putin,ha destacat el fet que, “després dels anys de Boris Ieltsin, en quèl’orgull patriòtic rus havia decaigut, el president actual és considerat, entremolts ciutadans, un mal menor o un governant que dona estabilitat”. Golovinha dit que “les eleccions, en general, són netes, tot i algunscasos concrets”, alhora que ha admès que “Putin ha hagut dederrotar sobretot l’abstenció, i ho ha fet amb la seva victòria més gran detota la història”.
Sobre el conflicte diplomàtic obert entre el Regne Unit i Rússia arran del’atac amb enverinament a l’espia rus Sergei Skripal i la seva filla, comès ambgas nerviós de producció russa el 4 de març a la ciutat anglesa de Salisbury, Golovinha explicat que “el Regne Unit acusa Rússia de fer servir un producteespecial, que Moscou hauria haver destruït, per assassinar un exespia rus queera a la Gran Bretanya, situació davant la qual el govern de Putin reclama quese li digui quin producte és per poder verificar-ho, una petició a la qualalhora Londres no hi respon”. Ferrer, a més, ha assegurat que “defet l’incident ja li va bé també a la primera ministra britànica, Theresa May,fins ara en hores baixes pel Brexit i la seva política, com també lògicament aPutin”. En aquesta línia, ha lamentat “la trista figura que fala Unió Europea, que no ha expressat el suport a la protesta de Londres fins aaquest dilluns a la tarda, quan dies abans el govern britànic havia trobataliats a través d’estats d’Europa”.
El president del Consell Català del Moviment Europeu, com també TeresaCarreras, ha comentat que “una confrontació amb Rússia, que potservol Putin, no interessa ja no només per la possibilitat d’un conflicte armat,sinó perquè Rússia és un gran subministrador d’energia a Europa”. Golovin haexplicat, en un altre moment, que “no es pot esperar que Rússia tinguiun sistema democràtic com el nostre, quan no ha tingut mai una democràcia i laprimera és aquesta”. A tot això, segons l’analista, cal afegir que “Moscoues pren com una agressió qualsevol observació externa sobre democràcia, cosaque afavoreix el vot a Putin”.
Es pot escoltar AQUÍel programa El Miradorde l’actualitat d’aquest dilluns 19 de març.