Foix: "Cal un pacte català de mínims per normalitzar la situació"

El periodista Lluís Foix i l’advocat i exdiputat d’Unió Toni Picó han coincidit aquest dilluns, des del programa El Mirador de l’actualitat, a l’hora de destacar la importància “que Catalunya tingui aviat un govern”. Foix ha assegurat que “seria interessant que divendres Jordi Sànchez vingués aquí, sortís de la presó, l’investís el Parlament i tinguessim nou executiu”. Ha admès, però, que “això no passarà”, i s’ha mostrat “partidari que es faci un govern viable, possible i que pugui governar”. El periodista, a més, ha lamentat que “la nova aposta de Sànchez és continuar amb el pols amb l’Estat, que només es pot fer durar fins al 22 de maig, perquè després hi hauria eleccions”. En la mateixa línia, ha destacat que, “si no es treu aquest pistó de confrontació amb l’Estat, serà molt difícil avançar, tot i que també l’Estat hauria de deixar de judicialitzar la política”. També ha conclòs que, “mentre hi hagi gent a la presó com a conseqüència del conflicte polític, aquest no trobarà una solució”.

En un altre moment, Lluís Foix ha reconegut que “el que ha expressat el Comitè de Drets Humans de l’ONU, referint-se als drets polítics de Jordi Sánchez, no és una resolució de les Nacions Unides, com les serioses amb número oficial i de manera imperativa”. En aquest context, el periodista ha recordat que “Catalunya té un problema amb Espanya de dimensions tan grans que ens han portat fins a on som ara, i el primer que hem de fer aquí és arribar a un pacte, encara que sigui de mínims, entre totes les forces polítiques i, a partir d’aquí, normalitzar la situació amb un govern que sigui fruit del Parlament”. Foix ha dit també que “cal preservar la pau a Europa”.

Toni Picó, per la seva banda, ha comentat que “els tres intents d’investidura han estat més reaccions a processos judicials o estratègies que no pas voluntat d’investir un president”. S’ha mostrat “molt preocupat per les reaccions, d’una banda i d’una altra, en relació amb la Unió Europea i satisfacció amb el projecte”. Ha assegurat igualment que “el tema català està provocant, tant en sectors independentistes com en la dreta espanyola, unes reaccions molt antieuropees”. Finalment l’advocat ha recordat que “Puigdemont, quan va sortir de la presó de Neumünster, va dir que la independència de Catalunya no és l’única sortida i que cal parlar”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 9 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!