Catalunya viu un canvi de cicle polític; res no serà com abans

Roberto Labandera, exdiputat i militant del PSC, Jordi López Camps, soci d’Òmnium Cultural i exdirector general d’Afers Religiosos, i Carles Armengol, pedagog i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, han coincidit aquest dijous, des del programa El Mirador de l’actualitat, a l’hora de qualificar de “molt difícil” qualsevol acord per normalitzar la situació política a Catalunya. Armengol ha comentat que “un acord entre Catalunya i l’Estat espanyol no es troba en un horitzó gaire immediat, encara que pot ser desitjable, però ha de passar temps perquè la situació està molt embolicada a tot arreu”. En aquesta línia, ha lamentat que “no hi ha en aquests moments un lideratge que pogués acostat posicions”.

Labandera ha recordat “les dificultats que tenen les forces polítiques al Parlament, perquè la majoria independentista que pot formar govern no s’acaba d’entendre, tot i que el país necessita un president i un executiu”. Ha recordat que “les dificultats objectives passen pel clima d’enfrontament que hi ha i la situació emocional que hi ha des d’abans de les eleccions fins ara, cosa que complica molt qualsevol entesa”. Finalment ha subratllat el contrast entre “l’escepticisme gairebé absolut i la necessitat total de tenir govern”.

I per la seva banda, López Camps ha recordat que “vivim un moment excepcional per la seva pròpia complexitat ja que, al darrere de les relacions Catalunya-Espanya, s’han produït altres conflictes que han arribat a l’arena política”. En aquest context, ha destacat que “hi ha més protagonisme fora dels partits que no pas a dintre”, i ha recordat que “s’està reformulant el tradicional mapa polític dividit entre dretes i esquerres”. Després d’assegurar que “sortirem d’aquest conflicte”, l’exdirector d’Afers Religiosos ha dit, en un altre moment, que “l’aparell de l’Estat està desbocat, actuant al marge de la iniciativa política, i s’ha començat a qüestionar el règim constitucional del 1978, fins al punt que estem vivint un canvi de cicle polític en què res no serà com abans”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 19 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!