Omella: "L'Església ha de practicar concòrdia

L’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, ha explicat aquest dimarts, en el programa El Mirador de l’actualitat, que el pla pastoral presentat diumenge passat, a la basílica de Santa Maria del Mar amb el lema “Sortim!”, “és una crida que el Papa ens fa i que és molt evangèlica, perquè Jesús ens demana que anem i prediquem la seva Bona Nova”. En aquesta línia, ha recordat que “no s’evangelitza només en una església, sinó també a la feina, a l’esport i allà on siguem, sempre”. El cardenal Omella ha comentat igualment que un pla pastoral “no segueix l’esquema d’una empresa o d’un col·legi, sobre objectius, sinó que aquí mirem quines actituds hem de tenir els cristians per fer arribar la Bona Nova de Jesús, com també en quins camps de treball cal incidir especialment”. També ha recordat que el document “s’ha preparat sinodalment, amb la participació de tothom, fins i tot amb gent que no és cristiana i que hi ha volgut participar”.

Sobre la presentació, Omella ha destacat que es va fer “sobretot en un to especial que es va veure allà, tant durant l’acte com a la sortida, on hi havia un clima d’esperança, de sensació d’aire fresc”. Sobre la durada del pla, l’arquebisbe de Barcelona ha confirmat que “queda oberta, com passa amb l’exhortació programàtica del Papa Evangelii Gaudium. Ha afegit igualment que, com el Sant Pare, voldria també “que aquests propers anys l’Església treballi en la direcció de joia, de sortida al carrer i de compromís amb els pobres, tres eixos molt importants i alhora sense perdre de vista l’evangeli, que sempre està vigent i cal reprendre per fer-lo revifar en la nostra vida”.

En un altre moment, el cardenal Joan-Josep Omella ha recordat que “els cinc eixos són l’anunci de Jesucrist, els pobres (destinataris privilegiats de l’evangeli), els joves, la fratenitat i el discerniment, però si no estem centrats en Jesucrist, no es pot parlar de pla pastoral, perquè partim d’aquí, de l’encontre amb la persona, seduïts pel seu missatge”. El purpurat ha dit que “els joves són el futur de la societat i necessiten més que mai trobar un sentit a la seva vida, i ells ho demanen davant de nosaltres, que tenim una paraula que no ve de nosaltres, o de l’arquebisbe, sinó de l’evangeli”. Finalment ha destacat la importància “d’escoltar els joves, acompanyar-los i fer amb ells un discerniment i trobar com ells tenen també Déu dins el cor, el busquen i el desitgen”. Encara sobre la joventut, Omella ha recordat que “la societat ha de construir el futur d’una altra manera i donar més oportunitats a aquells joves que acaben estudis i no tenen possibilitats de feina, cosa que desanima, cosa que ens demana una solidaritat més gran, perquè ells estimen la vida familiar”.

El cardenal, d’altra banda, ha dit que “no podem anar amb por, i cal proposar i anunciar Jesucrist, sense imposar-lo i amb humilitat, en els àmbits familiar, educatiu i social en general”. Pel que fa a l’estructura de la diòcesi, Omella ha confirmat que “es vol treballar en la línia de la simplificació, el treball sempre en comunió entre les espiritualitats i els carismes diferents dels moviments i l’austeritat per ajudar molt més els pobres, perquè volem una Església pobra entre els pobres, com demana el Papa”. Omella ha destacat que el fet que l’Església, com diu el pla pastoral, consideri prioritari ser factor de concòrdia i convivència “és l’evangeli pur, perquè Jesucrist ens demana estar oberts a la concòrdia i la pau i no pas a l’enfrontament, com ell mateix quan es troba amb aquella dona samaritana que era d’una altra religió i una altra cultura i, amb ella, va voler construir un futur, o com el bon samarità que s’atura davant el pobre per ajudar-lo”. En definitiva que “és aquesta solidaritat i aquesta caritat, i mai l’enfrontament, la que han de practicar des de l’Església tant els preveres com tots els creients”.

Sobre la Diada de Sant Jordi, Omella ha lamentat que no va poder sortir “perquè era dia de treball i, al cardenal, no el deixen descansar i tothom li reclama amb reunions, i això és gairebé un pecat”. També coincidint amb el seu aniversari el 21 d’abril, 72 anys, l’arquebisbe ha valorat molt positivament aquests dos anys llargs de ministeri a l’arxidiòcesi. “Estic molt content d’haver celebrat l’aniversari i de ser a Barcelona i entre els catalans, amb els quals em sento molt a gust”, ha assegurat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat amb l’entrevista al cardenal Omella

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!