Amb la decisió de Trump sobre l'Iran

L’advocat Jordi Verdaguer, el militant del PSC i exdiputat Roberto Labandera i Joan de Lara, membre de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, han compartit aquest dimarts anàlisi, des del programa El Mirador de l’acutalitat, sobre les llums i ombres de la construcció europea, coincidint també amb el Dia d’Europa. Labandera ha dit que es considera “un home que creu en la construcció d’Europa”, i ha aclarit que “hi ha uns reptes que no troben la resposta adequada”. I aterrant en l’actualitat de les últimes hores, l’exparlamentari socialista ha assegurat que “des que Donald Trump ha decidit treure els Estats Units de l’acord nuclear amb l’Iran, Europa té una missió important, que és la de ser una sola veu, ràpida i amb independència de les altres potències polítiques i econòmiques que hi ha al món”.

Roberto Labandera, a més, ha comentat que “ara els dirigents europeus han de dir si s’alineen amb la posició del govern nord-americà o si en tenen una de diferenciada”. Ha conclòs que “un dels reptes grans és la cohesió social i, per millorar-los, cal treballar molt després que s’ha avançat però de manera insuficient”, i ha posat com a exemple “la necessitat d’un salari básic comú a tot Europa i fixar unes garanties socials mínimes, fites que faran que la gent cregui més en un projecte europeu que millori la cohesió social“.

Joan de Lara ha destacat que “les generacions de ciutadans que ja han crescut dins la Unió Europea no conceben la separació europea com una possibilitat, ja que veuen el Brexit, per exemple, no pas com un trencament sinó com error o una excepció en un marc de crisis i auge de nacionalismes i populismes”. El dirigent de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha destacat que “es va construir la Unió Europea en base a la defensa dels drets humans, una unió monetària que ajudaria a trencar fronteres, però veiem que ara estem tirant una mica cap a enrere o desviant-nos de l’objectiu”. Igualment ha afegit que “anem pel bon camí en la unió monetària, tot i que hi manca la unió fiscal”.

I Jordi Verdaguer ha afirmat que “el problema que té ara Europa és de valors i d’identitat, que hi manquen, cosa que fa molt difícil que parlem d’una Unió Europea autèntica”. En aquesta línia, ha lamentat que “la gent ja no té confiança en la classe política”. L’advocat ha reivindicat “l’arrel i la cultura judeocristiana d’Europa, que marca la seva ànima”, i que “potser s’està perdent de vista”. Finalment, els tres participants en el col·loqui han recordat que la Unió ha de treballar molt més per acollir més refugiats i perquè els populismes i la xenofòbia no vagin a més.

En el programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem plantejat els grans interrogants sobre el projecte comú d’Europa: entre el Brexit i els populismes, passant per una redefinició del lideratge francoalemany, la necessitat d’impulsar el procés cap a la unitat política, l’acollida als migrants i refugiats i la solidaritat econòmica entre els pobles i els estats. La celebració del Dia d’Europa és, com cada 9 de novembre, una oportunitat per impulsar el procés de replantejament de la identitat europea davant una població molt fragmentada i amb poca il·lusió.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 9 de maig.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!