Inés Espallargas, metgessa de família i màster en bioètica, Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, i Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats Catalanes del Tercer Sector, han coincidit aquest dilluns, des del programa El Mirador de l’actualitat, en la idea que l’avortament no és mai desitjable, tot i que cal entendre les situacions de cada cas. Espallargas ha dit que “no podem deixar aquests temes ni en mans dels polítics ni dels jutges, perquè la salut és prou important”. Sobre la manera d’afrontar la qüestió de fons, ha assegurat que “no hi ha d’haver mai cap dona, com no n’hi ha ara, a la presó per haver avortat, perquè el càstig és l’avortament”. En aquesta línia, ha afegit que “no podem ser aliens” a realitats com ara la d’Irlanda, on la majoria ha votat per legalitzar l’avortament, i que “el discurs no pot ser sempre el dir que l’avortament està molt malament, i ja està, sinó que cal fer-se’n càrrec i empatitzar més”. D’altra banda, la metgessa s’ha mostrat “preocupada no només per la defensa del nen no nascut, sinó també d’aquestes dones que es troben soles, no només en situacions de violació, sinó també de matrimoni difícil, de ser mare soltera i altres”.
Sobre Irlanda, on la legalització de l’avortament ha guanyat clarament el referèndum del 25 de maig, Salvador Aragonés ha destacat que els ciutadans d’aquest país “es declaren catòlics practicants en un 30 per cent, mentre que, ara fa 40 anys, eren el 90”, cosa que diu molt sobre la pèrdua d’influència de l’Església. Precisament en aquest context, ha reconegut que “l’Església no ha tingut en compte la fermesa doctrinal davant el tema de la pederàstia, un fet que se suma al creixent indiferentisme motivat per l’augment del nivell de vida en les últimes dècades, en tota una evolució que situa ara Irlanda entre els 6 paísos del món en aquest rànquing”. Per la seva banda, Francina Alsina ha alertat davant “el perill de generalitzar quan es defensa la vida, perquè hi ha casos, com ara la violació, que ens porta a molta discussió interna”. La presidenta de la Taula del Tercer Sector també ha rebutjat “que es consideri l’avortament signe de progrés quan, a més, proposem sovint a la dona embarassada, si té problemes, que avorti per damunt de tot, moltes vegades per estalviar-nos diners”.
En el programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, ens hem preguntat, en definitiva, si l’avortament és de debò un dret. Hem analitzat l’exemple d’Irlanda, amb tensions entre partidaris i contraris davant una qüestió no resolta en el debat públic. La seva ciutadania donava divendres un suport molt majoritari a la supressió de la vuitena esmena de la Constitució i, en conseqüència, a la legalització de l’avortament. El ‘sí’ s’ha imposat amb el 67,4% dels sufragis mentre que el ‘no’ n’ha obtingut 32,6% en una jornada d’alta mobilització, amb 66% de participació.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 28 de maig.