Mònica Lafuente (PSC): "Comencem el diàleg; veurem on arriba"

Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés , Mònica Lafuente, membre de l’executiva del PSC, Carles Armengol, soci de l’Assemblea Nacional Catalana i president de la Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat, i Elisabeth Jiménez, secretària general del PP a Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l’actualitat, les possibilitats d’un diàleg entre els governs català i espanyol que doni resultats en el futur. Lafuente ha destacat que, en el nou govern “es mou allò que veiem, que és el fet de posar-se a treballar des del minut zero”. Després d’admetre que “no hi haurà dies de gràcia”, ha afegit que “una de les grans prioritats és la relació amb Catalunya, començant pel diàleg per intentar buscar solucions, que ja veurem on arribarem”. La dirigent socialista catalana ha destacat que “la presa de possessió ha estat una mica excepcional, perquè no havia prosperat mai una moció de censura, i ara ja s’està treballant”.
Per la seva banda, Armengol ha destacat que “és important posar fil a l’agulla amb el diàleg”, alhora que ha afegit que “la situació estranya dels presos evita la normalitat política, per l’abús de la presó preventiva i per una realitat que és, segons bona part de juristes, arbitrària”. En aquest sentit, el pedagog ha defensat “que hi hagi algun gest d’acostament perquè, amb ostatges, no es pot començar bé una negociació”. Elisabeth Jiménez, en canvi, ha qüestionat que ara hi hagi canvi cap a més diàleg perquè, segons la representant del Partit Popular, “aquí sempre hi ha hagut diàleg, però ha de tenir unes línies vermelles, perquè es pot parlar però, per exemple, no es pot trencar Espanya ni unes lleis que són i han estat marc de cohesió per a tot el país”. Igualment s’ha mostrat desconfiada amb l’acostament de Pedro Sánchez al govern de Catalunya, perquè “hi ha el perill que aquest diàleg comporti, com sembla que pot passar, un acostament al separatisme”.
I dins un col·loqui en què s’ha establert, des de la discrepància, una clara separació entre diàleg i negociació, Capdevila ha admès que “no és tècnicament possible reformar la Constitució en els dos anys que queden, com a màxim, de legislatura”. Més enllà d’això, el diputat ha recordat que Esquerra “no està a favor d’una reforma així, sinó del diàleg de les urnes, del fet que la majoria digui si vol o no seguir formant part de l’Estat espanyol”. I pel que fa a la possibilitat que s’arribi a fer un referèndum sobre el futur de Catalunya entre tots els espanyols, Joan Capdevila ha reptat les representants de PSC i PP a fer-ho. “Ni tan sols així ho volen fer”, ha sentenciat.

En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat la nova línia del govern espanyol davant Catalunya, una urgència en el centre dels primers treballs impulsats per Pedro Sánchez i Meritxell Batet: La reactivació de les comissions bilaterals Estat-Generalitat, darrerament oblidades, hi ha estat en el rerefons del debat. La quarantena de punts plantejats per Carles Puigdemont el 2016 a Mariano Rajoy, podrien ser novament sobre la taula. La proximitat d’una reunió entre Sánchez i el president català, Quim Torra, dibuixa un gest important en un moment de màxima dificultat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 11 de juny

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!