Un principi d'acord pot reconciliar dues posicions irreductibles

El periodista Lluís Foix, l’advocat Xavier Puigdollers i l’historiador Joan Pallarès han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l’actualitat, la situació política a Catalunya davant les perspectives de la reunió que tindran dilluns Quim Torra i Pedro Sánchez, amb les possibilitats d’un diàleg que pugui avançar. Foix ha comentat que “hi ha una nova atmosfera, amb una reunió dels presidents català i espanyol a la vista”. En aquesta línia, ha destacat “l’establiment d’un espai o una comissió de diàleg aprovada pel Parlament de Catalunya aquest mateix dijous a la tarda”. També ha comentat que “falta per veure si hi ha algun principi d’acord, encara que sigui per reconciliar dues posicions que, malgrat la millora de les formes, són irreductibles, com s’ha vist aquests dies quan Torra demana constituir la República catalana, mentre que l’altra part reitera que la Constitució no permet ni tan sols un referèndum”. El periodista igualment ha qualificat de “molt positiu que s’hagin acostat els presos”, tot i que ha admès que li fa “por una futura sentència condemnatòria sobre els dirigents independentistes”.

Per la seva banda, Pallarès ha explicat que “és difícil saber què passarà”, i ha comparat les tensions actuals entre diàleg i ruptura “amb el que va passar durant la Guerra Civil des del maig de 1938, amb Negrín i el govern de la República, que estava dividit davant la possibilitat d’una pau acordada, tot això mentre Franco no va voler sentir a parlar”. També ha establert un símil de “la negociació, que és cedir, amb la possibilitat de perdre com en una partida de cartes o un partit de futbol”. Puigdollers, a més, ha dit que “allò que és important ara és que Torra i Sánchez es trobin, perquè fins ara no hi havia manera de fer-la, almenys de manera pública”. Ha admès que “aquell dia no hi haurà cessions, però el fet de trobar-se i mirar-se pot propiciar que comencem un camí, tot i que no sapiguem a on arribarà”. L’advocat ha recordat que “la justícia negava ara fa uns dies el trasllat dels presos a Catalunya, i ara l’ha acceptat, cosa que vol dir que sempre es mouen coses i persones, fins i tot amb jubilacions i coses personals”.

Finalment Foix ha assegurat que “els presidents Quim Torra i Roger Torrent han fet coses molt discutibles, algunes ridícules com la de Washington, i han defensat amb contundència els seus plantejaments, però no han trepitjar cap línia vermella, la de la llei, cosa que sí que van fer els seus predecessor en un fet que va provocar el conflicte judicial actual”. En qualsevol cas, ha conclòs que “això acabarà en una taula en què uns cediran en unes coses i altres, en les seves”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 5 de juliol.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!