L’ampliació del museu de Poblet prevista per a finals d’anytindrà un protagonista inesperat. Tal com va avançar dimecres passat el Punt Avui, dos investigadors handescobert dins el corpus artístic del monestir una obra del reconegut artistavalencià Joan de Joanes (1523-1579), de la qual se’n desconeixia l’autoria. Estracta d’un Calvari renaixentista de grans dimensions (2,5 metres d’altura), queva arribar al monestir de Poblet a principis d’aquest segle procedent d’unadonació particular, formant part d’un lot més ampli de pintura i tambéescultura i orfebreria.
La investigació per resoldre’n l’autoria l’han dut aterme els historiadors de l’art Damià Amorós, del Museu de Poblet, i JoanYeguas, conservador del departament de Renaixement i Barroc del MNAC, que hanpublicat la seva troballa a la revista ArsMagazine. Com expliquen en aquesta revista, per confirmar que es tractava d’unaobra de Joan de Joanes van haver de comparar-la amb les seves altrescrucifixions identificades. Les similituds entre un calvari de Joanes exposat al’Spanish Gallery del castell d’Auckland i la peça del monestir són tanmarcades que els investigadors no van dubtar que les havia fet el mateixartista.
Elllegat de Joan de Joanes
Joan Vicent Macip, més conegut com a Joan de Joanes, vaser un dels artistes hispànics més respectat i sol·licitat del seu temps. Elseu llegat està dispers per tot el món, i les seves obres es poden veure alsEstats Units, a Itàlia, a museus tan reconeguts com el Museu del Prado, entre d’altres.Tot i la poca documentació sobre la seva vida i obres, els historiadors elconsideren com l’introductor de l’avantguarda artística italiana a Espanya. És peraquest motiu que la recent descoberta és gairebé com un tresor, i ha estatrebuda amb gran alegria per part del monestir.