Falten ara a Europa líders per una política comuna de migracions

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Pascale Coissard, portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, han comentat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, la situació d’Europa davant la gran qüestió de les migracions. Tots han coincidit a l’hora de defensar el treball per assolir una política comuna en aquesta qüestió i també l’ajuda als països d’origen, un procés “no gens fàcil”, segons ha recordat Ferrer. Pascale Coissard ha destacat que “ara hi ha una desafecció de la Unió Europea i un replegament dels estats davant l’acollida a migrants i refugiats, una temàtica que és utilitzada per enfortir tesis cada vegada més a la dreta”. Igualment ha recordat que, “després de veure com arriben vaixells com el d’Open Arms o l’Aquarius, comprovem que és possible una acollida a l’Estat espanyol, com podria passar també en altres països”.
La portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha revelat que “la majoria dels qui van arribar al Port de Barcelona la setmana passada han decidit demanar asil, un pas que és, a més. un dret individual que tots tenim”. Per la seva banda, Teresa Carreras ha qualificat de “vergonya escoltar alguns dirigents polítics europeus” que fan confrontació política amb les migracions. La periodista ha elogiat “l’actitud d’Angela Merkel, que té el refugiat en el centre de la seva política, i no és sospitosa de ser d’esquerres ni antisistema”.

Xavier Ferrer ha valorat positivament “tot el que s’ha vist aquests dies amb les arribades de persones en vaixell, perquè es veuen una a una totes les situacions personals, amb el tractament que han de tenir i la complexitat de fer-ho si pensen en els milions de refugiats i immigrants en general”. En aquesta línia, ha afegit que “la Unió Europea s’ha de plantejar tot això seriosament, perquè les persones se’n van del seu país en no tenir res per sobreviure, i la reflexió dels estats europeus ha de ser molt profunda, ja que l’increment de la població a l’Àfrica obliga a ajudar en origen”. Finalment el president del Consell Català del Moviment Europeu ha admès que “el marketing polític fa que molts governants, per voler mantenir-se en el poder, busquin l’efectivitat per guanyar eleccions a través d’una contenció i un replegament, cosa que es produeix en aquesta crisi i també en les crisis econòmiques”. Ha conclòs que “manquen ara a Europa alguns líders que hi havia hagut en altres moments per sobre dels estats i que estiguin a favor d’una política comuna de migracions”.
En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem parlat de la gestió de les migracions a Europa, una crida interpel•ladora a acabar amb la “vergonya” que lamentava el Papa ara fa cinc anys, amb un dels naufragis mortals a la Mediterrània. Hem comentat les últimes tensions i suspicàcies entre Alemanya, Àustria, Hongria i altres països de la Unió. Per exemple, el canceller austríac Sebastian Kurz vol tancar la ruta mediterrània de migrants, mentre el primer ministre hongarès, Viktor Orban, diu a Angela Merkel que, si el seu país “no vigilés la frontera, arribarien a Alemanya 5.000 migrants diaris”. En definitiva, hem constatat la importància d’enfortir el projecte europeu per recuperar la seva ànima i per participar en una ajuda urgent internacional als països d’origen d’aquestes persones que venen aquí.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 11 de juliol

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!