Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, i Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l’actualitat, els últims esdeveniments del Papa Francesc, sobretot el viatge apostòlic a Lituània, Letònia i Estònia tot coincidint amb la seva finalització. De l’estada al països bàltics, Aragonés ha destacat “tres aspectes: l’ecumenisme, amb trobades d’obertura als altres cristians majoritaris a Estònia i Letònia i minoritaris a Lituània; una crida a la joventut perquè no se’n vagi, perquè han de creure en el futur dels seus països, i un missatge sobre la convivència entre els ciutadans dels tres països i els russos, que formen un sector important en aquestes poblacions”. Arasa ha dit que “el dret dels pobles, del qual ha parlat el Papa, és important tenint en compte també que aquests països van assolir la independència ara fa 100 anys, perquè abans depenien del zarisme rus”. En aquesta línia, el també periodista ha recordat que el missatge del Sant Pare aquests dies “apunta cap a Rússia, tira la mà cap a aquest gran país, amb el context de les reticències de l’Església ortodoxa de Moscou a la penetració del missatge catòlic”.
Per la seva banda, Jorge Martínez ha valorat també molt positivament el viatge apostòlic als països bàltics, però sobretot ha comentat la seva experiència recent d’haver estat, ara fa uns dies, a Palerm amb el pontífex. “Francesc va mostrar sempre un somriure que sorprèn, perquè sembla que visqui més en l’Esperit que no pas en la carn”, ha destacat. A més, el professor de la Universitat Abat Oliba ha destacat que “el Sant Pare va repetir a Sicília molts missatges que està oferint darrerament, en aquest cas amb la memòria del sacerdot Pino Puglisi, màrtir de la màfia, però també recordant Fratel Viaggio, un home peculiar que té acollits 2.000 immigrants a la itàlia de Salvini”. Finalment, Aragonés ha qualificat de “molt positiu, tot i que encara poc conegut”, el recent acord provisional de la Santa Seu amb la Xina pel nomenament de bisbes. Ha expressat, això sí, alguns dubtes sobre la materialització d’una comunió autèntica de l’Església catòlica al gegant asiàtic.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 25 de setembre.
En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hen analitzat el viatge del Papa a Estònia, Letònia i Lituània, coincidint amb el centenari de la independència d’aquests països bàltics, una estada que deixa per al món un missatge sobre la llibertat de les persones i dels pobles, mentre continua amb el seu compromís d’eradicar els abusos sexuals i les corrupcions dins l’Església. Francesc ha tornat a connectar amb cristians d’altres confessions i amb la pluralitat de creients i no creients.