Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, Carles Armengol, pedagog i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat,Lluís Batlló, advocat penalista, i Arcadi Oliveres, economista i activista social, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l’actualitat, la situació política i social a Catalunya un any després de l’1 d’octubre. Oliveres ha destacat que “va ser un acte de sobirania i també de desobediència civil”, i ha aclarit que “sovint és amb aquestes expressions de desobediència que s’aconsegueixen resultats”. També ha admès que no hi ha validesa pel que fa al seu resultat operatiu. Batlló ha assegurat, per la seva banda, que “no es pot partir de la base que el referèndum es va fer de manera correcta, tot i que el govern espanyol ho va fer tan malament”. En aquesta línia, ha afegit que ell no voldria “viure en una república independent assolida amb una jornada que no pot ser considerada mai un referèndum, ni tan sols en un país de txaranga i pandereta“.
Picó ha criticat sobretot “el fet que Rajoy digués que no hi hauria ni urnes ni paperetes”, com també que “s’ordenessin les càrregues policials, errors garrafals tots dos”. Carles Armengol s’ha mostrat convençut que la jornada d’ara fa un any “va ser un referèndum d’autodeterminació, amb encaix difícil i no reconegut per l’Estat, amb un resultat que no s’ha aplicat però alhora amb una aplicació desitjable”. El també pedagog ha reconegut que “no seria bo emfatitzar commemoracions de l’1 d’octubre amb gesticulacions, perquè el que cal és treballar entre tots per trobar-hi una sortida”. Igualment s’ha mostrat crític amb la reunió del govern català a Sant Julià de Ramis, però ha rebutjat qualsevol insinuació de violència extensiva a tot el moviment independentista, referint-se a algunes de les últimes accions dels CDRs.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 1 d’octubre.
En el programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat aquest dilluns l’1 d’octubre, un any després: amb situació política i social a Catalunya després d’una complexa jornada de votació i dels moviments polítics i judicials posteriors.