Gentrificació

Cada vegada som més conscients que un delsmajors problemes socials del nostre temps és el de l’habitatge. És un temacomplex on hi concorren multitud de factors: un dels fenòmens que avui pateixenles grans ciutats és el de la gentrificació. Vet aquí un anglicisme que fa untemps que circula entre nosaltres i que convé conèixer per explicar com canvienles ciutats i quines conseqüències tenen aquests canvis. La gentrificació no éscom algú pot pensar erròniament una major concentració de població urbana sinóel procés de transformació d’un espai urbà deteriorat o en decadència a partirde la reconstrucció o de la rehabilitació dels edificis amb unes altures mésgrans que les que existien abans. Sovint veiem com en nuclis antics, de carrersestrets i sovint insalubres, s’obre una gran plaça: naturalment això representaun esponjament del barri, però alhora els edificis circumdants quedendesproporcionats i visualment i estèticament requereixen una major altura queels que existien abans. Això provoca un augment dels lloguers o del costhabitacional d’aquests nous espais. El fet provoca que els residentstradicionals abandonin el barri i que se situïn en d’altres de més perifèrics il’espai rehabilitat sigui ocupat per classes socials amb més capacitat econòmicaque els permetrà abordar aquests nous costos. La gentrificació també s’utilitzaper analitzar aquesta situació respecte d’usos comercials i de serveis que varelegant els petits negocis. És un progrés aparent, perquè també té un impactenegatiu. Quan el poder es concentra en un lloc, expulsa els humils a lesperifèries.

La gentrificació rau en la denúncia que EnricCanet, escolapi, fa en el Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana,parlant del Raval: «Els poders econòmics volen que el barri es degradi, perquèd’aquesta manera, un cop netejada la púrria, els preus pujaran…» També lateresiana Maria Victòria Molins es refereix a les conseqüències d’aquestscanvis d’habitatge quan parla de la compartimentació de pisos en petiteshabitacions amb lloguers abusius.

El papa Francesc, al Congrés Internacional de lesGrans Ciutats, afirmava que tenim necessitat d’altres «mapes», d’altresparadigmes que ens ajudin a reposicionar el nostre pensament i les nostresactituds i, també, la nostra mentalitat pastoral. Analitzar a fons lesconseqüències de la gentrificació pot ser un ajut per comprendre els nousproblemes de les grans ciutats.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!