Joan de Lara, tècnic d’incidències de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Xavier Vidal, responsable de Migracions de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, i dues dones perseguides als seus països d’origen (Nadia, d’Algèria, i Laura, de la República Dominicana) han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l’actualitat, tota la realitat de la persecució, un problema que afecta cultures, religions, condició social, orientació sexual, idees polítiques i professions. Han estat especialment colpidores les dues històries personals de rebuig i necessitat de trobar acollida fora de la pròpia terra. Nadia, que porta tres anys a Espanya, ha explicat que va buscar “una vida millor” per a ella i la seva filla. “Era un problema de llibertat perquè, com a mare soltera, divorciada i treballadora sola, era vista com una amenaça que no entrada en les normes establertes a Algèria, com si em sortís del camí”, ha comentat.
Nadia, mare de família, ha denunciat que la seva filla “va ser amenaçada diverses vegades al seu institut, situació davant la qual la Policia, en lloc de preocupar-se’n, va reaccionar dient que no es podien portar les ungles pintades i que estava prohibit anar sense vel”. En aquesta línia, ha lamentat que el sistema social algerià “utilitza la religió com a excusa”, i ha posat el seu propi exemple per assegurar que “no és un tema de creences”, ja que ella, per exemple, és “musulmana practicant” però creu en la llibertat. Finalment, ha recordat que, al seu país, “els qui no són musulmans no poden dir que són cristians o ateus, per exemple, perquè són perseguits”.
Per la seva banda, Laura ha dit que va ser “víctima d’abús i violència a la República Dominicana, per part del pare dels meus fills i després per a una persona que treballava per al govern, cosa que va donar pas a amenaces”. Ha lamentat “no va ser escoltada, després de denunciar un dirigent polític que precisament es presentada com a banderer de la lluita contra la violència a la dona, quan ell precisament la practicava”. Finalment ha explicat que va decidir “demanar protecció a l’ambaixada a Benín, per aconseguir un visat”, i va poder quedar-se “a Espanya aprofitant una escala en el viatge Santo Domingo-Madrid-Casablanca-Benín”. Igualment ha assegurat que el seu objectiu és “tornar a la República Dominicana”.
Joan de Lara ha resumit la tasca que realitza la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, que acull des de l’any 2004 desenes de persones cada any. D’altra banda, Xavier Vidal ha destacat que la Comunitat de Sant Egidi “està treballant per aconseguir que el màxim nombre possible de refugiats, ara sobretot de Síria, tinguin aquest reconeixement a través dels anomenats corredors humanitaris”. També ha presentat el cas de la cristiana pakistanesa Asia Bibi, alliberada recentment després d’una condemna a mort, com “un exemple de persecució per raons religioses”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 16 de novembre.
La dura realitat de la persecució sovint obliga a buscar refugi o suport internacional en forma de campanyes de sensibilització, acollida o ajuda directa. Hi ha moltíssims exemples concrets, que van des de la gran quantitat de persones amenaçades als seus propis països fins a casos judicials com el d’Asia Bibi, finalment absolta després d’haver estat condemnada a mort al Pakistan.