Una vida innocent més perduda en l’actual conflicte armat sud-sudanès

El 15 de novembre passat, a la matinada, el jesuïta kenià Victor-Luke Odhiambova morir assassinat a Ceibet, Sudan del Sud. Tenia 62 anys d’edat, 40 de jesuïtai 31 de sacerdot. Era el director del centre de formació de professors deprimària que la diòcesi ha confiat als jesuïtes. Un grup armat va entrar a lacomunitat dels jesuïtes ben entrada la nit i amb dos trets va posar fi a lavida del Victor-Luke. Una vida innocent més perduda absurdament en l’actualconflicte armat sud-sudanès.

Recordo haver compartit amb en Victor-Luke unes setmanes durant el 2014, jorecent arribat al país, quan el nou projecte de centre de formació començava aprendre forma, i ell, professor de vocació, ja anava fent preparatius. Un homed’una peça, convençut que els jesuïtes havíem de comprometre’ns amb lesrealitats de més pobresa i necessitat, allà on fes més falta. Era un enamoratdel Sudan del Sud, on portava ja més de 10 anys, malgrat la guerra i laviolència. En aquella mateixa comunitat també hi vivia llavors un altre jesuïtaque en els seus llargs anys de servei al país havia passat de tot, fins i totun llarg segrest.

Quan l’any 1975 la Congregació General 32 va explicitar que la missió dels jesuïtesde defensa de la fe implicava necessàriament la lluita per la justícia, el P.Pedro Arrupe ja va avisar que sens dubte aquesta opció ens acostaria més alspobres però que alhora implicaria persecucions i fins la mort. De de llavors,més de 50 companys jesuïtes han mort violentament a Amèrica Llatina, el Pròxim Orient,l’Àsia, Europa i Àfrica. En un món terriblement injust com el nostre, l’anuncidel missatge de justícia, d’amor i reconciliació de Jesús és més necessari quemai.

El president de la Conferència de Jesuïtes de l’Àfrica, en un comunicatoficial molt punyent després de la mort de Victor-Luke, aposta per un compromísferm amb les necessitats del Sudan del Sud i entre d’altres coses:

. Demana que el govern actuï per protegir les vides de tots els seusciutadans i tots els que viuen i treballen al Sudan del Sud, sense ferdiferències de nacionalitat, ètnia, religió o afiliació política.

. Condemna la proliferació de les armes lleugeres al Sudan del Sud,bàsicament subministrades per països occidentals i de l’Àsia, i demana que sen’aturi immediatament el subministrament.

. Demana que s’enforteixi el lideratge de l’Església local, amb elsnomenaments necessaris dels líders eclesials (bisbes) per tal que puguinabordar les qüestions de fe i justícia que afecten les comunitats.

. Insta la Unió Africana, els governs de la regió i la comunitatinternacional a recolzar la implementació dels acords de pau del 12 de setembred’aquest any.

. Demana a tots els pares i mares, líders de famílies, clans, estats i atota la nació del Sudan del Sud que s’apleguin per dir no inequívocament a lacultura de la violència i la mort. Hem de poder superar les forces de l’odi ambl’esperit i la força de l’amor, la justícia, la pau i la reconciliació.

Que el testimoni d’entregatotal del jesuïta Victor-Luke ens encoratgi a tots a no arronsar-nos davant lesdificultats i reptes que el nostre món contemporani ens planteja. Que el bonDéu ens hi ajudi.

Més informació a www.jesuits.africa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!