Davant qualsevol dubte

Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya i col·laborador de diversos programes de lluita contra la SIDA, i Josep Maria Guardiola, metge expert en VIH a l’Hospital de Sant Pau, than analitzat aquest divendres, des del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, la lluita contra la SIDA al món, una prioritat de salut que, a més, destapa les desigualtats entre països i entre situacions socials. Guardiola ha explicat, com a metge internista en una sala d’hospitalització en contacte freqüent amb portadors del Virus d’Immunodeficiència Humana, que “hi ha un cas de pacient del qual no saben la situació ni els seus familiars ni el seus amics”. El metge ha recordat que “tots sabem perfectament com s’agafa o es transmet la malaltia, habitualment per relació sexual i en alguns casos per drogues o per transfusió de sang”. A partir d’aquí, ha destacat que “les persones que creuen que han tingut alguna relació sexual de risc estan obligades a fer-se una serologia per establir el diagnòstic bàsic”.
Guardiola ha aclarit que, “davant el dubte i en situacions molt habituals avui per canvis de parella i altres situacions de gran activitat sexual, és molt recomanable que es facin les proves per poder detectar fins al 90 per cent de la població, a partir d’aquest eslògan de 90-90-90”. Per la seva banda, Jaume Castro ha comentat que “una cosa és el que passa al nord i als països occidentals i una altra cosa al món, on viuen més de la meitat dels 37 milions de persones infectades pel virus de la SIDA”. Ha explicat que el programa DREAM, de la Comunitat de Sant Egidi, “és present en 11 països africans, on han nascut més de 100.000 nens sans de mares seropositives”. I ha conclòs que “avui és possible afrontar la malaltia a l’Àfrica, tot i que hi ha molt de camí per recórrer”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 30 de novembre.

El lema del Dia Mundial és aquest any “Coneix el teu estat serològic”, coincidint amb el 30è aniversari de la commemoració i a partir d’una dada esperançadora: 3 de cada 4 afectats pel virus coneixen la seva situació clínica. A partir de l’últim informe d’ONUSIDA, és encara més clar que els programes de proves del VIH s’han d’ampliar. Per fer-ho, es necessiten voluntat política i inversions, així com nous enfocaments per als diagnòstics que siguin innovadors i facin que l’aprofitament i la cobertura siguin òptims.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!