Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Mercè Blanco, empresària del sector sanitari, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l’actualitat, els 7 principals temes que han ocupat el programa aquest 2018. Referint-se a la situació política a Catalunya, Carreras ha definit l’any que estem a punt de deixar com “el de la manca de confiança entre uns i altres en aquest conflicte”, alhora que ha expressat el seu desig “que el 2019 no sigui així”. Per la seva banda, Aragonés ha dit que “el 2019 pot ser un any de diàleg, d’esperança i d’entesa”. El periodista ha afegit que, el 2018, s’han format “dos governs, el de Catalunya, que és radical, i el d’Espanya, que està més dialogant”. Finalment Mercè Blanco s’ha mostrat també optimista en comentar que “ara hi ha oportunitat, però sense principis, i cal esperar perquè tot es posarà al seu lloc, no tant amb un acord, sinó pel mateix pas del temps”. En aquesta línia, ha conclòs que “caldria fer una anàlisi dels errors” comesos per uns i altres.
D’altra banda, el col·loqui ha tingut com un altre dels temes les migracions i el refugi, qüestió molt present en l’opinió pública durant el 2018. “Com que Europa està fent un tomb cap a la dreta, les migracions es ressenten molt, tenint en compte que el pilar social no és prou fort”, ha dit Teresa Carreras. Per la seva banda, Salvador Aragonés ha lamentat que “no s’han fet els esforços necessaris per combatre les màfies i informar la gent als països d’origen dels immigrants”, i que “els països més avançats i industrialitzats passen olímpicament de la realitat de les migracions”. Mercè Blanco ha recordat que “el fet que uns pares siguin capaços de deixar un fill en una barca a la deriva mostra una desesperació immensa”, i ha defensat “que vinguin els immigrants”, també tenint en compte que “ens estem envellint”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 28 de desembre.
Els 7 temes més significatius que hem triat des del programa El Mirador, comentats aquest divendres, són aquests:
1- Els canvis polítics a Catalunya i Espanya, amb la difícil constitució del govern català (finalment presidit per Quim Torra), la caiguda de l’article 155 i la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a la Moncloa, amb l’obertura d’un diàleg de moment sense resultats concrets. Canvis també en el PP, amb la retirada de Mariano Rajoy i l’elecció de Pablo Casado com a líder.
2- La situació judicial del procés català, amb 9 dirigents independentistes en presó preventiva durant bona part del 2018 i la previsió d’un inici imminent del judici, després de les qüestions prèvies.
3- La crisi dels refugiats i de les migracions continua viva especialment a la Mediterrània, amb l’arribada de vaixells rescatats per diverses ONGs i acollits, en alguns casos, a Espanya. Tot això, mentre continuen arribant migrants.
4- El Papa Francesc, personatge destacat també aquest any, amb tres grans motius: la revelació de casos d’abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit de l’Església (Xile n’és un exemple), amb la carta en què demana perdó i altres sacsejades, la celebració de l’Encontre Mundial de les Famílies a Dublín, el Sínode dels Bisbes dedicat als joves i la històrica visita a Myanmar i Bangladesh amb l’aproximació a la minoria perseguida dels Rohingyes.
5- El feminisme i la reivindicació de la igualtat de la dona es fan presents amb més intensitat aquest 2018: des del 8-M fins a l’assassinat de Laura Luelmo, passant pel procés judicial contra La Manada (condemna a 9 anys per abús sexual) i els canvis legals sobre el consentiment.
6- Situacions convulses a Amèrica llatina, amb alguns exemples: la crisi de Nicaragua amb el règim de Daniel Ortega, la de Veneçuela amb Nicolás Maduro i la desesperada situació social i Hondures, amb la caravana de migrants cap als Estats Units. Això, mentre creix la preocupació amb la victòria de l’ultradretà Jair Bolsonaro al Brasil, on ha arribat a la Presidència.
7- La commemoració dels 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans obre una gran reflexió sobre el món amb les seves decepcions i esperances: la necessitat de reduir l’armament, de vetllar per una economia que faci més justícia i de trobar una millora en les relacions entre les grans potencies i els pobles.