L’any 2019 s’escauen els 40 anys del setmanariCatalunya Cristiana, fundat el 1979, i els 25 de Ràdio Estel, que va començar aemetre el 1994. És motiu per donar-ne gràcies a Déu i als lectors i oients queamb la seva fidelitat donen sentit a aquests dos mitjans. Fem extensiu aquestagraïment als més de dos-cents voluntaris que generosament col·laboren amb lavintena de professionals que formem l’equip de redacció i producció. Ho fan,alguns des del principi, amb els seus articles d’opinió, amb comentaris al’evangeli i a la litúrgia, amb reportatges culturals i socials, responent ales nostres qüestions, participant en tertúlies… Si tots fossin professionalscontractats, aquests mitjans en l’actual conjuntura foren insostenibles.
Volem ser dos instruments de comunicació del’Església en sortida que proposa el papa Francesc. Les commemoracions quetenim previstes per a aquestes efemèrides giraran al voltant de tres eixos:
Fe. Molts es pregunten si Catalunya avui hadeixat de ser cristiana, si som els darrers cristians. En una sèrie d’articlesal setmanari, personalitats rellevants donaran resposta a aquesta delicadaqüestió. No obstant, els qui treballem a la redacció d’ambdós mitjans somtestimonis quotidians dels exemples de fe compromesa que es generen a lesdiòcesis de Catalunya, d’Espanya i del món. En contra del que alguns afirmen,és impropi parlar d’ideologia catòlica. El papa Francesc ha dit clarament queel cristianisme: «No és una ideologia o un sistema filosòfic, sinó un camí defe a partir d’un esdeveniment que van testimoniar els primers deixebles deJesús» (Catequesi de Pasqua de 2017).
Diàleg. L’Església a Catalunya ha de fer unaproposta decidida de diàleg amb el món de la cultura i dels mitjans decomunicació que en formen part rellevant. El bisbe Joan Carrera deia que ladistinció entre Església i societat és perillosa: l’Església forma part tambéde la societat amb les seves llums i ombres i ha de ser llevat dins la pasta.El diàleg avui ha de tenir també una dimensió ecumènica i interreligiosa.
Comunió. Segons el P. Federico Lombardi s.j.,un referent dels comunicadors, la comunió ha de ser l’horitzó de totcomunicador cristià. Procurar ser artífexs de comunió en circumstànciesadverses no és gens fàcil. Però reiterem el nostre compromís d’aportar elnostre granet de sorra al diàleg, a la negociació, a l’elaboració de projectessostenibles, a l’obertura de nous horitzons, tenint sempre com a nord aquellaanhelada unitat que Jesucrist proposava: «Que siguin una sola cosa» (Cf. Jn17,21).
Ens posem confiadament sota la intercessió de la Marede Déu de Montserrat, de sant Francesc de Sales, patró dels periodistes i del’arcàngel sant Gabriel, patró de la ràdio.