Alexander Golovin, expert en Estats Units i membre del grup Catalans Lliures, Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest divendres, des del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, el nou escenari polític als Estats Units, en què el nou Congrés, amb majoria demòcrata a la Cambra de Representants, vol plantar cara a Donald Trump i ser un contrapoder que condicioni les seves polítiques, dos anys després de l’arribada del president a la Casa Blanca. Golovin ha destacat que “l’actual discurs de Trumps és una disputa entre demòcrates i republicans, entesa com un fet més d’escenificació de diferències entre els dos partits, conseqüència de la polarització general, que no pas un conflicte greu”. En aquesta línia, ha comentat que “el problema no és que Trump estigui radicalment a favor del mur de seguretat a la frontera amb Mèxic i contra la immigració i els demòcrates pensin el contrari, sinó que allò que vol el president és signar uns Pressupostos que incloguin la demanda de diners que ell ha demanat per a la frontera”. Igualment ha aclarit que “la diferència de partida pressupostària és molt petita, per sota del 0,1 per cent”.
Per la seva banda, Mohamed Said ha assegurat que “la línia de Trump és un populisme sobre la immigració, semblant al que defensa Vox a Espanya”. També ha lamentat que “l’Administració nord-americana està paralitzada, i això afecta molts ciutadans que no poden accedir a recursos bàsics”. Finalment, i en una breu intervenció telefònica, el professor de Ciència Política Xavier Torrens ha explicat que “tot és una qüestió de psicologia política, perquè Donald Trump recorre moltes vegades a la prepotència perquè pensa que és la via per aconseguir un millor resultat, traslladant a la política la manera de treballar d’un empresari, perquè ell ho és”. El també politòleg ha afegit que, “si Trump fos presidit de països dictatorials, hauria fet veritables destrosses”. Torrens ha conclòs que “l’objectiu final de la política ha de ser millorar la vida de les persones, i no s’ha d’oblidar que allò que decideix un president com ara Trump afecta qüestions humanes”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 11 de gener.
Les diferències amb Nancy Pelosi, que torna a presidir la cambra legislativa, i les exigències del mandatari sobre el finançament del mur de separació amb Mèxic es presenten com els grans focus de tensió per al mandatari nord-americà. La influència de Trump al món és igualment una realitat, amb la seva aliança estratègica amb el nou president brasiler, Jair Bolsonaro, el seu proteccionisme econòmic amb amenaces de guerra comercial i altres interessos geoestratègics, combinats amb les dificultats internes i les polítiques pròpies.