Càritas Diocesana de Barcelona celebra 75 anys mirant cap al futur

El cardenal Joan-Josep Omella ha presidit aquest diumenge, a la basílica de la Sagrada Família, la Missa pels 75 anys de Càritas Diocesana de Barcelona, pionera a Catalunya i Espanya quan va néixer amb aquesta estructura organitzada el 1944. Amb la nau principal plena a vessar, sobretot de treballadors, voluntaris i col·laboradors de l’entitat amb les seves famílies, els participants han compartit l’essència d’una de les dimensions de l’Església: l’acció generosa per ajudar les persones més necessitades i per intentar que surtin de la seva situació. Amb l’arquebisbe de Barcelona, han concelebrat els seus bisbes auxiliars Sergi Gordo i Antoni Vadell, l’auxiliar de Terrassa, Salvador Cristau, el bisbe guatemalenc Pablo Vizcaíno, de visita a Catalunya, i desenes de preveres, amb l’assistència dels diaques Josep Matías, delegat episcopal de Càritas, i Jordi Albert Garrofé, entre d’altres. En l’homilia, Omella ha recordat que, ja abans de tenir la forma caritativa actual, “l’Església sempre ha donat una atenció al patiment, al sofriment, al crit del pobre, com Déu va escoltar el crit del poble d’Israel, el poble jueu, quan estava esclau a Egipte”.
Referint-se als inicis de la mateixa Església, el cardenal ha destacat que “els apòstols ja van iniciar el treball evangelitzador i van instituir la diaconia, els diaques, per servir i ajudar els pobres”, i ha posat com a exemple “Sant Llorenç, a qui van demanar, en temps de Dioclecià, que mostrés les riqueses de l’Església, i ell va portar-hi tots els pobles de Roma”. En un altre moment, Joan-Josep Omella ha comentat que “Càritas treballa també per eradicar la pobresa, per buscar les causes que porten a aquesta misèria, a la injustícia d’aquest món”, i ha elogiat el treball de voluntaris i professionals per “sensibilitzar la societat i així no falti l’amor i la solidaritat”. Finalment l’arquebisbe de Barcelona ha demanat a Càritas “que sigui l’ànima i l’estímul per a la comunitat cristiana i la caritat., perquè tots tenim un àngel i cadascú pot ser-ne un també per als altres”.
A l’inici de la celebració, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha assegurat que l’entitat “porta el nom de tots els socis, donants, mossens, volntaris i contractats que han ajudat, durant aquests 75 anys, a acompanyar al voltant d’1,5 milions de persones i construir la realitat que existeix avui”. Igualment ha anunciat diversos esdeveniments per a aquest any. Immediatament després de les paraules de Busquets i abans de la processó inicial de l’Eucaristia, s’ha presentat una campanya que incideix precisament en la proximitat que tothom pot tenir d’un àngel, un cor generós i proper per ajudar a sortir de situacions difícils. I a més de les representacions de les diverses Càritas diocesanes amb seu a Catalunya, destaca la presència del president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, i del de Càritas Espanyola, Manuel Bretón, així com la secretària general de la mateixa confederació, Natalia Peiró.
En el moment de les ofrenes, s’han dipositat a les escales del presbiteri 75 espelmes per recordar l’aniversari, amb l’ajuda de nens i adults vinculats a Càritas. La pregària dels fidels, a més, va comptar amb la participació de voluntaris i professionals de l’entitat, com també la proclamació de les lectures. Tot ha contribuït, amb altres detalls, a fer ressonar a la Sagrada Família, d’acord amb l’esperit de pobresa d’Antoni Gaudí, aquell cor que va portar l’arquitecte a ajudar les persones més necessitades del seu temps. En definitiva, Càritas Diocesana de Barcelona vol mirar cap al futur amb una commemoració molt especial en què es marca l’objectiu de seguir “detectant noves pobreses” i seguir tenint “aquesta bona valoració en la societat”, com també recordava el cardenal Omella.
Podeu escoltar la celebració AQUÍ

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!