Han passat 50 anys des que un escamot d’extrema dreta va «visitar»la parròquia de Sant Pere de Palau-sator no amb la intenció de gaudir de lespintures murals de l’absis sinó amb l’objectiu de destruir-les. I ho vanaconseguir, després d’haver clavat una brutal pallissa a l’aleshores rector,Nicolau Moncunill, i al pintor gironí Lluís Bosch Martí, mentre cridavenconsignes del tipus Viva Cristo Rey, Kaput i Abajo los herejes. Amb tinta negrai vermella van tapar per sempre unes pintures murals que eren molt innovadoresperquè trencaven amb la tradició clàssica de la representació religiosa.
El 4 de febrer passat, a les 19 h, el mateix dia i lamateixa hora dels fets ocorreguts fa 50 anys, un gran nombre de persones s’hanaplegat a l’església de Palau-sator per reviure, ni que sigui virtualment, lespintures de Lluís Bosch Martí. I no únicament això, sinó que els testimonis ivíctimes dels fets, el capellà i el pintor, han rememorat el que havia passat.En l’acte també hi ha estat present la consellera de Justícia de la Generalitatde Catalunya, Ester Capella, l’alcalde de Palau-sator, Joan Sabrià, i l’actualrector, Miquel Calsina.
“Aquest no és un acte de simple record nostàlgic, sinó queen certa manera és un acte de reparació”, ha manifestat Miquel Calsina, “perquè aquí avui fa cinquanta anys, entre d’altres coses, es van malmetrei es van atacar com a mínim dues llibertats que són fonaments i que són sagrades:la llibertat d’expressió i la llibertat religiosa. I no només ho van patir duespersones directament en la pròpia pell, de forma violenta, sinó que a travésd’elles va ser la parròquia i tot el poble de Palau que també van patir aquestsfets lamentables”.
Pel que fa a l’estil de les pintures, que en el seu moment van aixecar molta polseguera, l’actual rector de Palau-sator ha recordat que no deixen de ser “un bon exemple de la pluralitat de l’Església”. Així, “l’Església no és una realitat monolítica sinó que és una realitat plural, amb moltes sensibilitats i matisos diferents. Ho ha estat des del principi mateix del cristianisme, i així ho van mostrar aquestes pintures, aquest retaule, en el seu moment, en el seu temps i en el seu context”.
La restitució virtual de les pintures murals ha estat unainiciativa del mateix Ajuntament de Palau-sator, que ha mantingut sempre benviu el record d’aquell episodi. Així mateix, el pintor ha cedit a l’ajuntamenttots els materials de què disposa sobre el mural, que seran exposats al públicen una sala de l’antiga casa de la vila per a una millor comprensió de lapintura.