Hi ha d'haver signes que mostrin on anem contra els abusos

Salvador Pié-Ninot, eclesiòleg, participant en Sínodes de Bisbes i rector de la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, Lluís Serra, germà marista i secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, i Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l’actualitat, la cimera que reuneix, des d’aquest dijous i fins diumenge al Vaticà, els presidents de tots els episcopats del món amb el Papa Francesc per abordar en profunditat la protecció dels menors davant el drama dels abusos. Pié-Ninot ha comentat que “el tema és llarg, però és important que, després d’aquesta trobada, hi hagi signes, encara que siguin petits, de la direcció cap a la qual va l’Església contra els abusos”. En aquesta línia, ha afegit que “aquí hi ha un tema de voluntat que va més enllà de protocols que no es pot quedar només en una regulació de les coses, en protocols, sinó que cal adaptar l’exhortació Evangelii Gaudium per afrontar el problema amb un nou esperit”.
El també teòleg i professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya ha destacat la importància de “no esquivar la responsabilitat” i de “protegir i acompanyar les víctimes, no només autoculpar-se, i oferir tot el suport necessari per a la seva completa sanació”. Ha destacat l’aportació del cardenal Luis-Antonio Tagle, arquebisbe de Manila, que “ha parlat de les llagues sagnants, una qüestió de fons amb gran sentit teològic”. Igualment l’eclesiòleg ha reivindicat “l’acostament a les victimes, tot i que la narració sigui difícilment contrastable, però és preferible que ens prenguin el pèl que no pas donar llargues” a l’hora d’actuar.
Per la seva banda, Jorge Martínez ha destacat que “sorprèn positivament el mètode d’aquesta trobada, que passa per posar testimonis de les vítcimes i que és molt cristià”. Ha atribuït una part important de la perversió “al clericalisme que tantes vegades ha denunciat el Papa i que és aplicable a qualsevol acció de pretesa superioritat”. El professor ha subratllat que “hi ha una aposta decidida per la transparència, que malauradament no és nova, però hem d’estar agraïts que això s’estigui produint, encara que sigui de fet una autoagressió en la mateixa Església, perquè s’acabarà així amb la cultura de l’encobriment”.
Lluís Serra ha reivindicat el valor “d’unes enquestes que s’han fet entre les conferències episcopals, que han tingut una resposta del 80 per cent, considerada una xifra molt alta”. En un altre moment, ha dit que “l’Església no ha sabut llegir la història, perquè quan va començar el problema al Canadà i els Estats Units, semblava que era un problema anglosaxó en lloc d’entendre que això arriba a tot el món, tot i que sigui més tard”. En relació amb això, ha assegurat que “els països no poden esperar 15 anys més per afrontar el problema, sinó que cal fer-ho ara i avançar-se al futur, perquè el tema és com una ona expansiva de l’aigua quan hi llencem una pedra”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 22 de febrer.

El Sant Pare ha concebut aquesta gran trobada com un diàleg i una reflexió àmplia i compartida per posar llum i força a les actuals febleses de l’Església quan ha d’afrontar, censurar, rebutjar i sobretot prevenir en el futur aquests crims. La proximitat del pontífex amb els bisbes, sovint poc eficaços o poc clars davant el problema, serà una de les claus. Volem destacar la importància del treball que l’Església ha de fer per purificar àmbits erronis greus i rectificar actituds de silenci i encobriment, que s’han donat i segurament encara es produeixen, deixant totalment de banda els mecanismes d’autodefensa o de mirada cap a altres realitats socials on també es produeixen aquests abusos.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!