Benet XVI reflexiona sobre els abusos sexuals dins l'Església

Amb motiu de la reunió que van tenir els bisbes d’arreu del món i el Papa el passat mes de febrer per tractar el tema dels abusos sexuals dins l’Església, Benet XVI ha decidit escriure un text amb les reflexions que li van sorgir d’aquest encontre, perquè serveixi per entendre i fer front a tots els abusos comesos a menors per part de membres del clergat.
Aquesta reflexió, que el papa emèrit ha publicat a la revista alemanya Klerusblatt, té una extensió de 18 pàgines i està dividida en tres parts, que van des d’una explicació de la possible causa d’aquest fet fins a la resposta que ha de tenir l’Església per fer front a aquesta situació.
La primera part del document està centrada a explicar el context social del moment en què van començar els abusos, que com exposa es van produir a partir dels anys 60. Com explica Benet XVI, en aquest període la pedofília es considerava “permesa”, i aquest fet se li va sumar “un col·lapse de les vocacions sacerdotals” i “una allau de dimissions de l’estat clerical”, en gran part produïdes pel “col·lapse de la teologia moral catòlica que començava a cedir a les temptacions relativistes“. Aquestes noves teories, com es pot llegir al text, deien que no hi havia res bo o dolent, sinó que tot era relatiu, i això va afectar profundament molts membres del clergat.
Les conseqüències d’aquesta influència les explica Benet XVI a la segona part del text, on recorda que la formació dels nous sacerdots es va veure notablement afectada: “En alguns seminaris es van formar clubs homosexuals que actuaven més o menys obertament. La Santa Seu coneixia aquests problemes, però no n’havia estat informada“.
Finalment, a la tercera part del document el Papa emèrit se centra en les respostes que ha de donar l’Església per superar la situació actual. Com explica, “l’únic antídot contra el mal que ens amenaça a nosaltres i a tot el món només pot ser que ens abandonem a l’amor de Déu“.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!