Davant la celebració del Primer de Maig, les entitats promotores de la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD), formada per Càritas, Conferència Espanyola de Religiosos, Germandat Obrera d’Acció Catòlica, Justícia i Pau, Joventut Estudiant Catòlica i Joventut Obrera Cristiana, uneixen forces per “celebrar el sentit creador del treball”.
Alhora, reclamen l’erradicació de la “xacra de la precarietat laboral que caracteritza l’actual sistema de relacions laborals i que lesiona els drets de les persones treballadores i de les seves famílies”.
En el manifest Prioritzant les persones, descartem la precarietat indecent elaborat amb motiu d’aquesta festa dels treballadors i de Sant Josep Obrer, recorden que “el treball decent, que forma part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, és un element imprescindible per a la justícia social i la cohesió de tota la humanitat”.
Les entitats eclesials denuncien els efectes greus que la precarietat laboral provoca en la joventut “enfonsada en una pobresa crònica que els impossibilita un projecte de vida”, en les famílies “les necessitats bàsiques de les quals queden sense assegurar o sense cobrir, com el sostre, la llum, el menjar, la roba o els medicaments” i també en la gent gran “que pateix una vellesa sense qualitat a causa d’unes pensions indignes”.
ETD constata que el treball “és essencial per a la vida de les persones perquè ajuda a construir la nostra humanitat”. Per això, exigeix a polítics, governants i poders econòmics “uns drets que són bàsics per a la construcció d’una societat el sentit i funció de la qual serveixin al bé comú”.
Així, les entitats demanen “un programa centrat en les persones i basat en la inversió en les capacitats dels individus, les institucions laborals i en el treball decent i sostenible”.
En el marc del Primer de Maig, la iniciativa ETD convoquen arreu del país una agenda d’activitats de mobilització pública per exigir, de la mà de les organitzacions sindicals, un treball decent amb la dignitat de totes les persones.