Noves normes per prevenir i combatre els abusos

Amb la carta apostòlica en forma de motu proprio Vos estis lux mundi (“Vosaltres sou la llum del món”) el papa Francesc ha promulgat les noves mesures que s’han d’adoptar per prevenir i combatre els abusos sexuals perpetrats per clergues i els encobriments. Estableix l’obligació per a bisbes i religiosos de denunciar aquests delictes sexuals, a més de la violència, les amenaces i l’abús d’autoritat.

En un comunicat, l’oficina de premsa vaticana destaca que el document “és un compromís addicional de l’Església en aquesta àrea”. Afegeix que és fruit de la reflexió i la col·laboració durant i després de la cimera antipederàstia del febrer passat celebrada a Roma.

“Vos estis lux mundi” conté diferents elements innovadors que tenen com a objectiu promoure una millor coordinació entre les diòcesis i el Vaticà. Totes les diòcesis han d’aplicar sistemes estables i d’accés públic d’aquí un any per informar de casos d’abús sexual i la seva cobertura.

El motu proprio obliga tots els clergues, religiosos i religioses, a informar les autoritats eclesiàstiques competents dels abusos dels quals tenen coneixement. Per tant, els casos notificats es verificaran i decidiran d’acord amb el Dret canònic.

Pel que fa als informes contra els bisbes, el document introdueix mesures de procediment que, com a norma, confien la verificació del que s’ha informat al metropolità de la província eclesiàstica respectiva.

Per primer cop s’estableixen els terminis dintre dels quals s’ha de dur a terme la investigació, a més de les modalitats que ha de seguir el metropolità, que pot fer servir la contribució professional específica dels laics.

El document també posa l’èmfasi en la cura de les persones abusades i en la importància que siguin benvingudes, escoltades i acompanyades, oferint-los l’assistència mèdica i espiritual que necessiten.

“És un gran desig que el nou motu propio contribueixi a erradicar la plaga de l’abús sexual de menors i persones vulnerables”, ha dit l’oficina de premsa vaticana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!