Els bisbes demanen “humanitzar” el món digital

Els bisbes de la Comissió de Mitjans de Comunicació Social de la Conferència Episcopal Espanyola han presentat el missatge La necessitat d’una comunitat de persones amb motiu de la Jornada Mundial de les Comunicacions 2019 (diumenge 2 de juny).

Els prelats adverteixen de “la capacitat que tenen els entorns digitals per modificar les percepcions i les decisions lliures en aquells contextos en els quals són els ciutadans els qui tenen la capacitat de prendre decisions de llarg abast”.

També alerten de com “els interessos particulars i ocults d’uns mobilitzen prou recursos digitals per transformar les percepcions dels qui han d’escollir i modificar les seves decisions”.

En el text, la Comissió de Mitjans de Comunicació insisteix en el perill de la manipulació en el món digital i constata que “la xarxa s’ha omplert d’irrealitats que impedeixen trobar el bé que un busca. La veritat s’ha fet, de tan costosa, gairebé inaccessible”.

Els prelats descriuen situacions com l’afebliment de les relacions personals, la manipulació de les opcions socials i el bé comú o la dificultat creixent per accedir a la veritat.

El text també fa referència al missatge del papa Francesc per a aquesta jornada, Som membres els uns dels altres (Ef 4,25), i assenyala que “no som totalment amos de nosaltres mateixos, ens devem als altres, els uns als altres: els altres em necessiten per ser ells mateixos”. Aquesta convicció recorda als bisbes les primeres comunitats cristianes dels primers segles.

El missatge dels prelats acaba amb una recomanació: “La xarxa ha de ser poblada de noves comunitats cristianes amb els mateixos trets d’aquelles primeres comunitats: llocs de comunió i celebració de la Paraula, espais per a l’alè i la companyia davant les dificultats, ambients en els quals s’organitza i es prepara per a la missió, com a anunci del verb de Déu encarnat.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!