Francesc beatifica set bisbes greocatòlics a Romania

Durant la seva visita a Romania, el papa Francesc ha beatificat set bisbes grecocatòlics que van ser martiritzats durant el règim comunista.

El Pontífex, a l’homilia, ha alertat que “també avui reapareixen noves ideologies que, de forma subtil, busquen imposar-se i desarrelar els nostres pobles de les seves tradicions culturals i religioses. Colonitzacions ideològiques que menyspreen el valor de la persona, de la vida, del matrimoni i la família”.

Davant l’opressió del règim comunista, els màrtirs van manifestar una fe i un amor exemplar vers el seu poble. “Amb gran valor i fortalesa interior”, ha dit Francesc, “aquests pastors, màrtirs de la fe, han recuperat i deixat al poble romanès una herència preciosa que podem resumir en dues paraules: llibertat i misericòrdia”.

El Papa ha ressaltat que els nous beats van patir i van donar la vida per oposar-se a un sistema ideològic que rebutjava la llibertat i coartava els drets fonamentals de la persona. Els màrtirs “compaginaven la tenacitat de professar la fidelitat a Crist amb una disposició al martiri sense paraules d’odi cap als qui els perseguien. (…) L’actitud de misericòrdia vers els torturadors és un missatge profètic, perquè es presenta avui com una invitació per superar la rancúnia amb la caritat i el perdó, vivint la fe cristiana amb coherència i valor”.

D’altra banda, Francesc s’ha trobat amb la comunitat gitana i els ha demanat perdó: “En nom de l’Església, al Senyor i a vosaltres, per haver-vos discriminat, maltractat o mirat malament en el curs de la història.”

El Papa ha subratllat que a l’Església hi ha lloc per a tothom i ha destacat les vegades que jutgem de forma imprudent, amb paraules que fereixen, amb actituds que sembren odi i creen distàncies.

També ha recordat que a la història de la humanitat sempre estan presents Abel i Caín, però que podem triar qui ser: “Escollim el camí de Jesús. És un camí que costa esforç, però és el camí que condueix a la pau. I passa pel perdó.”

Francesc ha animat el poble gitano a compartir les seves característiques específiques: “El valor de la vida i de la família, la solidaritat, l’hospitalitat, l’ajuda, el suport i la defensa dels més febles; valorar els ancians, el sentit religiós de la vida, l’espontaneïtat i l’alegria de viure.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!