«Visca Catalunya lliure!», va cridar Manuel Carrasco iFormiguera moments abans de ser afusellat el 9 d’abril del 1938 a Burgos persentència signada per Franco. També resava «Jesús, Jesús…». Ell formava partdels perdedors de la guerra per partida doble, per catalanista i per catòlic.«No el van matar malgrat que era catòlic, sinó precisament perquè era catòlic»,ha afirmat contundent el pare Hilari Raguer, historiador, monjo de Montserrat iautor de Divendres de Passió. Vida i mort de Manuel Carrasco i Formiguera (Publicacionsde l’Abadia de Montserrat).
Ha estat en un acte organitzat per la Lliga Espiritual de laMare de Déu de Montserrat, a l’Ateneu Barcelonès, amb l’objectiu de posar envalor, precisament, que Carrasco i Formiguera, polític i militant catòlic, ésun referent ben actual pel seu lligam entre fe i país. «És un referent com amodel de cristià dedicat a la política», ha manifestat Carles Armengol,president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. I és unreferent per a la mateixa Lliga, ja que va ser durant el mandat de la junta deManuel Carrasco i Formiguera quan aquesta entitat va passar de ser entitatpietosa a catalanista. Així ho ha manifestat l’historiador Lluís Duran, quetambé ha constatat que la Lliga, fundada el 1899 pel bisbe Josep Torras iBages, és la tercera entitat en antiguitat del catalanisme.
Carrasco i Formiguera, líder històric d’Unió Democràtica deCatalunya, va ser secretari de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu deMontserrat del 1916 al 1919, un període en el qual es va culminar el Rosarimonumental de Montserrat i es va celebrar, el 1919, una jornada patriòtica ireligiosa per participar en la gestió del primer intent d’Estatut d’Autonomia,anterior a la República.
El 18 d’abril del 1938, la Lliga vacelebrar una missa en memòria seva. I ara, a principis del segle XXI, continuareivindicant com a més necessari que mai el testimoni d’aquest polític cristià queés encara un gran desconegut i una figura incòmoda per a molts.