Càritas Girona ha atès 22.052 persones

Amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi i del dia de laCaritat, que se celebra diumenge 23 de juny, amb una col·lecta especial a lesparròquies, les Càritas diocesanes de Catalunya (deu en total) presenten lamemòria anual d’activitats. D’acord amb la memòria 2018, Càritas diocesana de Girona haatès directament 22.052 persones i fins a 53.309 s’han beneficiat de la sevaacció a través d’algun dels 52 projectes en marxa al territori diocesà. Estracta d’una xifra estable respecte de l’any anterior, però Càritas alerta queles conseqüències de la crisi no han acabat per a moltes famílies: un 57% deles famílies ateses té fills a càrrec, un 13% d’aquestes són famíliesmonoparentals i 1 de cada 4 persones participants són menors d’edat. Eldocument alerta que les mesures que es van prendre davant la crisi econòmica comportenuna desigualtat en la distribució de la renda, que s’està agreujant.

Les conseqüències d’aquest sotrac són ben presents sobretot en la dificultatper accedir a la feina digna (el 18% de les persones ateses està treballant) il’habitatge (el 36% de les persones ateses té dificultats per accedir a una llaren condicions), els pilars fonamentals per sortir de la pobresa i de l’exclusiósocial. L’exclusió social afecta també les persones grans que pateixen solitud(el voluntariat jove va apadrinar 660 persones grans i 387 van ser ateses alprojecte Ser Gran en Dignitat, entre d’altres accions) i els infants i jovesque es troben amb desigualtats que els impedeixen trencar amb l’herència de lapobresa (1.047 infants i joves acompanyats en l’àmbit del suport educatiu il’atenció a famílies amb menors a 33 municipis). Càritas torna a detectar unaugment de les persones que arriben després d’un procés migratori fugint deconflictes i de la misèria, cercant noves oportunitats (3.258 adults i 200infants i joves sense referents familiars han rebut suport jurídic relacionatamb processos d’immigració).

Càritas va iniciar el projecte Som Refugi durant el 2018 amb dos pisos per ajoves migrants sense referents i ha continuat durant el 2019 amb l’oberturad’un servei a Caldes de Malavella que ja acull i acompanya de manera integral20 joves més. Quant a la recollida de roba, Càritas i l’empresa d’insercióEcoso, han repartit més de 50 contenidors arreu de la diòcesi, que han permèsrecollir fins a 400 tones de roba. L’àmbit dedicat a la inserció sociolaboralde l’entitat ha atès 1.622 persones. Fins a 133 són treballadors en procésd’inserció de Càritas i 362 persones s’han format per millorar la sevaocupabilitat i aconseguir trobar una feina digna.

Una resposta comunitària

Per fer front a tots aquests reptes, Càritas impulsa i aplica un nou modeld’acció comunitària que s’obre al veïnatge amb l’objectiu d’enfortir lesrelacions socials de les persones ateses per evitar-ne l’exclusió i fomentar laseva participació i implicació als propis projectes de l’entitat. Es treballaamb la pròpia comunitat per transformar la realitat més propera de les personesmés vulnerables de la nostra societat, fent-les protagonistes del seu propicanvi. En aquesta línia, l’entitat ha desenvolupat més de 45 actuacionscomunitàries arreu del territori, beneficiant 4.050 persones.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!