Acollir

De nou, quatre verbs que hem de saber conjugar bé, entrellaçar-los i mantenir-los en aquest ordre que assenyala un procés de creixement i un esforç per apropar-se als qui, pels motius que sigui, es troben sols, desplaçats, exclosos, estranys… Són els quatre verbs que el papa Francesc ens proposa per situar-nos davant de l’altre que pateix qualsevol tipus de discriminació. Més que quatre verbs a conjugar bé, ja que el més necessari és passar de l’ambigüitat de l’infinitiu a l’acció de l’indicatiu que ens convida a la feina.

«La Marxa Solidària Mundial a favor de les persones migrants i refugiades segueix la iniciativa del papa Francesc i de Càritas Internacional.»

Ho vam proclamar la setmana passada en una manifestació pels carrers de la nostra ciutat, al final de la Marxa Solidària Mundial a favor de les persones migrants i refugiades, seguint la iniciativa del papa Francesc i de Càritas Internacional. L’objectiu va ser i segueix sent el de sensibilitzar sobre les raons per les quals moltes persones es veuen forçades a deixar casa seva, família i amics, el seu país, cercant una vida millor.

«Acollir» significa ampliar les possibilitats per tal que els migrants i les persones refugiades puguin entrar de manera segura i legal als països de destí; «protegir» vol dir assegurar els seus drets i la seva dignitat, sigui quina sigui la seva raó de fugir o la seva situació legal; «promoure» és crear les condicions adequades perquè les persones migrants que ja viuen aquí, puguin realitzar-se com a ciutadans de ple dret, treballar per la igualtat d’oportunitats, i denunciar l’espoliació dels recursos dels països d’origen. Finalment, «integrar» vol dir posar noms i rostres concrets al fenomen migratori, al mateix temps que es promouen accions de convivència intercultural.

Aquesta Marxa Solidària que hem fet pels carrers, afegint-nos als qui arreu del món estan fent el mateix i sumant quilòmetres, volem que sigui una oportunitat per unir-nos als clams dels migrants i refugiats que sofreixen l’exclusió i l’oblit. Jesús ens ho ha deixat molt clar: «Era foraster i em vau acollir» (Mt 25,35), fent veure el gest que defineix qui és seguidor seu; com també deixa ben clar què passa quan hi ha hagut la negativa i succeeix tot el contrari. Per això, Evangeli en mà, defensam que aquest gest d’acollida dels migrants i refugiats sigui viscut i compartit amb la força de sentir-nos comunitat i reconèixer en tota persona humana la dignitat de fill i filla de Déu.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!