Amb l’inici de la campanya de la fruita han tornat també lesimatges de temporers dormint pels carrers de la ciutat de Lleida. El nou governmunicipal ha abordat la «situació d’emergència» posant a disposició el Pavellódels Camps Elisis (Antorxa) per a temporers i temporeres que arriben a laciutat. De la seva banda, el director de Càritas diocesana de Lleida, RafaelAllepuz, reclama que es reactivi el treball en xarxa entre Ajuntament i entitatssocials de la ciutat de Lleida que ha funcionat els darrers deu anys.
«Enguany ens vam trobar amb la sorpresa que no es posava enmarxa cap tipus d’acció conjunta», manifesta Rafael Allepuz, director deCàritas diocesana de Lleida, que ho atribueix al fet que la campanya d’enguanyhagi coincidit amb eleccions municipals. Amb tot, Allepuz aclareix que des deCàritas diocesana es continua atenent els temporers proporcionant-los roba desegona mà.
«El treball en xarxa dona respostes a totes les necessitatsdels temporers», explica el director de Càritas Lleida. D’aquesta manera, finsa l’any passat, totes les entitats que treballen a favor dels temporers estrobaven instal·lades en una oficina única i cadascuna oferia un serveiespecífic. Tenint en compte que la Paeria ha anunciat que planificarà amb tempsun nou operatiu d’assistència per a la campanya del 2020, Allepuz confia que estorni a posar en marxa el treball de coordinació que tants bons resultats hadonat.
D’altra banda, Rafael Allepuz, que també és membre deJustícia i Pau Lleida, ha fet un article, En defensa dels drets laborals isocials de les persones treballadores temporeres, en què denuncia la vulneracióde drets laborals en el sector agrícola: vulneració econòmica (cobrar tot opart del salari en negre, cobrar menys del salari que correspon legalment, o béfer hores extraordiàries sense retribució) i vulneració del descans (més de 40hores setmanals)». Per això, fa una crida a una major sensibilització: «Si bées tracta d’una minoria, el sol fet que aquestes vulneracions existeixin en plesegle XXI és ja una alarma.»