Estem acabant ja el mes d’agost —dedicattradicionalment a l’Assumpció de la Mare de Déu— una advocació molt estesa enpaïsos de parla catalana. La creença popular de l’assumpció de Maria en cos i ànimaal cel, tan arrelada en personatges emblemàtics com el del poble senzill, i querebé la ratificació pontifícia de dogma ha generat moltes epifanies de bellesa,en especial tot un seguit de drames religiosos que es representaven al’interior de les esglésies. Els estudiosos n’han localitzat diverses mostresdocumentades, ací i allà de la Corona d’Aragó, com ara el drama litúrgic deSanta Maria de l’Estany o els drames religiosos de Tarragona, València iCastelló.
Però per sobre de tots, destaca el misterid’Elx, sortosament perdurable. A l’espectacular representació teatral sesintetitzen dues grans tradicions de l’Església sobre el culte a Maria: laplena de gràcia —i, per tant, la imperible, la que no pot ser anorreada— amb ladormició del seu cos (tradició pròpia de l’Església d’orient) i l’assumpta alcel en cos i ànima (tradició pròpia de l’Església d’occident). És, per tant, untresor per a l’ecumenisme. Però és que popularment el Misteri es troba en elcentre d’un seguit de mostres de cultura i religiositat popular, encara moltviscudes com la Nit de l’Albà, la Vespra, la Roà, la Processó i la pròpiafesta.
Actualment els membres de la Capella delMisteri d’Elx són uns setanta adults i trenta infants. Hi ha tres papersreservats sempre a sacerdots: el Pare etern, l’àngel major de l’araceli i santPere. Són gent del poble, no actors ni cantants professionals, però amb unadedicació constant durant tot l’any que forneix d’una qualitat excepcional larepresentació.
El Misteri fou declarat Obra Mestra delPatrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat (2001). Una de les conseqüènciesd’aquesta declaració fou l’aprovació de la Llei del Misteri d’Elx per les CortsValencianes (2005) que plasma un consens històric aconseguit entre l’Ajuntamentd’Elx, la Generalitat valenciana i la diòcesi d’Oriola-Alacant i que garanteixla seva pervivència.
A Catalunya Cristiana ens hem fet jaressò de la presentació, el proper 22 de setembre a la Sagrada Família deBarcelona del Misteri de La Selva (del Camp, Tarragona), el primer dramaassumpcionista escrit en llengua romànica (català de la segona meitat del segleXIV) conservat íntegrament. Una manifestació emblemàtica per repensar larecuperació del teatre religiós a les esglésies.