La Justícia declara Omella "innocent de falsedat documental"

El jutjat número 10 de Barcelona ha arxivat la causa contra l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella. El jutjat ha provat la seva innocència i ha avalat el procés pel qual es va dur a terme la secularització d’un sacerdot acusat d’assetjament. El purpurat havia estat denunciat per Miguel Ángel Barco, un antic sacerdot de l’arxidiòcesi de Saragossa, que va ser secularitzat. Concretament se li va obrir un procediment per investigar si va tenir un fill amb una mare soltera, acompanyada espiritualment per ell mentre treballava a la diòcesi d’Alcalá d’Henares. El mateix prevere que va denunciar Omella ??va ser acusat d’abusos per part d’un diaca l’any 2014 mentre era rector d’Épila, a l’arxidiòcesi aragonesa.

El desenllaç d’aquests incidents amb Miguel Ángel Barco va ser un procés canònic que va acabar secularitzant al sacerdot. Aquest dictamen va ser comunicat pel cardenal Omella, ja que pertanyia en aquell moment a la seva diòcesi, mentre que Barco sempre es va declarar innocent. Això va fer que el sacerdot denunciés el prelat per haver falsejat suposadament, segons ell, els documents que es van enviar al Vaticà. Encara que va ser la Congregació per al Clergat del Vaticà la instància que va apartar el capellà, l’exsacerdot va acusar Omella de falsedat en document privat perquè afirmava que no va enviar a Roma el seu escrit de defensa.

Comunicat de l’Església arxidiocesana

L’Arquebisbat de Barcelona acaba de fer públic un comunicat en què afirma que “el cardenal Joan Josep Omella prova la seva innocència”. Pel que fa al procediment canònic, diu que el titular de l’arxidiòcesi “no el va promoure, no el va iniciar i no va participar-hi tampoc processalment ni va prendre part en la decisió última”. En el document d’arxiu de les diligències prèvies, la jutge afirma que, després de la prova documental i les actuacions, “contràriament al que s’afirma en l’escrit de querella, el querellat Joan Josep Omella no va tenir cap intervenció oficial en el procediment canònic que es va seguir contra el querellant i que va finalitzar amb la imposició de la pena de dimissió de l’estat clerical”.

El jutjat ha afegit, en la seva sentència, que “no consta cap acció amb la qual el querellat hagi incorregut en delicte d’injúria o de tracte degradant en relació amb el querellant”. Per tant, la querella ha estat arxivada, i ja que no se sustenten “els seus elements en cap element objectiu”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!