Actes de violència i intolerància vers els pobles amazònics

“Lamentem profundament” i “denunciem que en els darrers dies hem estat víctimes d’actes de violència, que reflecteixen la intolerància religiosa, el racisme, actituds vexatòries” que “afecten els pobles indígenes” i que demostren una negativa “per la renovació de la nostra Església”.

És el comunicat que ha fet la REPAM (Xarxa Eclesial PanAmazònica) i la iniciativa “Amazonia: Casa Comuna”, després que dilluns 21 d’octubre uns desconeguts robessin de l’església de Santa Maria in Traspontina, a Roma, les estatuetes de fusta de les dones embarassades i les llencessin al riu Tíber.

Aquestes figures es van fer servir als jardins vaticans, el 4 d’octubre, en el marc del Sínode sobre l’Amazònia en presència del papa Francesc.

La REPAM alerta que “que aquests actes es puguin repetir o pujar de to” i assegura que “la seva presència i iniciatives han estat en tot moment pacífiques, sempre en actitud orant i demanant l’acció de l’Esperit en aquest procés sinodal”.

Al comunicat es llegeix que “no respondrem a aquestes actituds de violència i en fidelitat evangèlica reconeixem i respectem la diversitat en altres expressions de la trobada amb Crist”.

Per això, la REPAM confia que “la crida de l’Evangeli de Crist és per a tothom sense excepció” i com a Casa Comuna aposten “per ser una Església unida en les nostres diversitats”. També fan una petició “a totes les persones de bona voluntat a continuar unides”, a mantenir-se en el compromís i en l’esperança per la defensa de la vida i de l’Amazònia.

D’altra banda, el director editorial del dicasteri per a la Comunicació del Vaticà, Andrea Tornielli, escriu que “en nom de la tradició i de la doctrina s’ha llançat amb menyspreu una efígie de la maternitat i de la sacralitat de la vida. Es tracta d’un símbol tradicional per als pobles indígenes que representa el vincle amb la nostra ‘mare terra’, tal com la defineix sant Francesc d’Assís”.

També el prefecte del dicasteri de Comunicació del Vaticà, Paolo Ruffini, ha dit que “la imatge representava la vida, la fragilitat i la mare terra. És un gest que contradiu l’esperit de diàleg”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!