Francesc: “Ens enfrontem a un ‘repte de civilització’”

El papa Francesc ha enviat un missatge a la ministra de Medi Ambient de Xile i presidenta de la COP25, Carolina Schmidt, i als participants de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Clima que se celebra a Madrid fins al 12 de desembre.

“Ens enfrontem a un ‘repte de civilització’ en favor del bé comú i a un canvi de perspectiva que situa aquesta mateixa dignitat al centre de la nostra acció, que s’expressa clarament en el ‘rostre humà’ de les emergències climàtiques”, escriu Francesc.
El Pontífex recorda que el 12 de desembre del 2015 la COP21 va adoptar l’Acord de París, l’aplicació del qual “requerirà un compromís concertat i una dedicació generosa per part de cadascú”.
Quatre anys després, lamenta Francesc, “aquesta consciència continua essent força feble, incapaç de respondre adequadament a aquest fort sentit d’urgència d’acció ràpida que exigeixen les dades científiques”.

El Papa reconeix que hi ha un acord creixent sobre la necessitat de transformar el model de desenvolupament, fomentar la solidaritat i reforçar els vincles entre la lluita contra el canvi climàtic i la pobresa.

Francesc també es pregunta si “hi ha la voluntat política de destinar amb honestedat, responsabilitat i coratge, més recursos humans, financers i tecnològics” per mitigar els efectes del canvi climàtic i ajudar les poblacions més afectades, que són les més pobres i vulnerables.
“Continua havent-hi una oportunitat”, apunta el Pontífex, però “no hem de permetre que es tanqui. Hem d’aprofitar aquesta ocasió mitjançant accions responsables en els àmbits econòmic, tecnològic, social i educatiu”.

El Papa elogia la gran sensibilitat dels joves davant d’aquesta emergència i assegura que “no hem de carregar les pròximes generacions amb els problemes causats per les anteriors”. I subratlla que “hem de donar-los l’oportunitat de recordar la nostra generació com aquella que va renovar i va actuar amb consciència honesta, responsable i valenta per preservar i conrear la nostra casa comuna”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!