El bisbat de Solsona publica les conclusions de la Delegació diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables

Després dels casos d’abusos sexuals a menors comesos per clergues que es van descobrir en algunes diòcesis catalanes, el febrer passat el bisbe de Solsona, Xavier Novell, va comprometre’s oficialment a obrir una oficina d’atenció a totes les possibles víctimes que haguessin pogut rebre algun abús dins la diòcesi de Solsona. Aquesta iniciativa, a la qual se li va sumar l’anàlisi dels arxius del bisbat des de l’any 1930, va culminar finalment amb la creació de la Delegació diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables i l’oficina d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals, formada en major part per laics i Mn. Josep Maria Vilaseca, llicenciat en Teologia moral.

Dos mesos després dels inicis de la investigació i d’un treball exhaustiu per buscar possibles denúncies contra clergues diocesans, finalment el bisbat de Solsona ha fet públiques a la seva web les conclusions de la delegació i del treball de l’oficina d’atenció a les víctimes.
Com ha explicat el mateix bisbat en un comunicat, en total s’han estudiat quatre possibles casos d’abusos a menors, i s’ha conclòs que “durant els anys 50 i els anys 70, dos preveres diocesans, ja difunts, van abusar sexualment de vuit menors, tres dels quals ja difunts”. Tres d’aquestes víctimes han estat ateses per la mateixa oficina d’atenció, on han revelat l’abús que van patir i el nom de l’abusador. No obstant això, les víctimes han manifestat la seva voluntat de no fer pública la seva seva identitat, i això sí, han demanat que “es desenvolupi una cultura i un protocol de protecció dels menors i adults vulnerables i l’oferta del servei d’acompanyament a les víctimes que té disponibe la Delegació diocesana”.

El bisbe Novell, per la seva part, ha aprofitat la nota de premsa per afegir-hi una declaració on analitza l’informe i mostra la seva commoció pels fets succeïts.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!