Atenció integral als vulnerables

El dia 4 de gener passat, a l’Auditori deBarcelona es presentà JUNTS, un concert solidari per a Projecte Home deCatalunya, una Organització No Governamental, fundada el 1995 —gràcies al’impuls de sor Genoveva Masip i de les Filles de la Caritat— que treballa peltractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions, promoventl’autonomia i la dignitat de les persones, treballant col·lectivament per laprevenció i el tractament solidari de les addiccions i la reinserció social. PHmobilitza professionals i voluntaris.

Al començament de l’acte, Oriol Esculies,director de PH, va explicar que hi havia tants assistents al concert compersones havia atès PH en el decurs del 2019: mil vuit-centes. I tot seguit unadona, mare de família i beneficiària de PH, tingué el coratge d’explicarpúblicament el que havia representat per a ella sortir de la droga i tornar auna vida estable gràcies a aquesta entitat.

El programa del concert —extraordinàriamentinterpretat per la Jove Orquestra de Catalunya i BandArt, una orquestraindependent integrada per músics de més d’una dotzena de països amb un grancompromís social— contenia obres de G. Mahler, W. A. Mozart, E. Grieg, L. V.Beethoven, J. Brahms, J. Sibelius, P. I. Txaikovski. És a dir, grans clàssics.Entre els assistents hi havia responsables i col·laboradors de Projecte Home,però també molts dels seus beneficiaris i, segurament, moltes persones noavesades a escoltar un concert de música clàssica. No obstant, a la sala elsilenci era tan dens que gairebé es podia tallar i els aplaudiments finalsforen eixordadors. I és que, quan el nivell cultural s’eleva, les personescreixen en autoestima i s’obren al transcendent.

Com escriu mossèn Oriol Xirinachs al seu llibre TornemJesús als pobres (Emaús n. 132 del CPL, 2016) afirma, des del seu compromís,que els pobres no són mers «destinataris de la nostra acció material—necessària—», sinó que tenim «l’exigència evangèlica de fer-los destinatarisde la persona de Jesús, ja que la Bona nova que ens porta, i que és Ell, ésfont d’una alegria que dona sentit últim a la vida, a la qual creiem que tenendret». En parlem al Primer Pla d’aquest número. I és que cada vegada més prenemconsciència que l’atenció a les persones vulnerables ha de ser integral. I labellesa és camí privilegiat per a la transcendència: en aquest començamentd’any 2020, a l’Auditori, Jesús també hi era present.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!