La basílica de la Sagrada Família

Aquest dimarts, 28 de gener, la Sagrada Família va acollir l’acte central de la Setmana de la Bíblia a la diòcesi de Barcelona, una meditació biblicoteològica sobre el temple de Gaudí a càrrec del Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP). La meditació va ser una continuació de les que ja ha fet els últims tres anys el Dr. Armand Puig, que després de centrar-se en la façana del Naixement, la sagristia i el claustre i la façana de la Passió, aquesta vegada es va centrar en l’interior de la basílica.
L’acte va ser presidit pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo, i va comptar amb l’acompanyament musical de l’organista Juan de la Rubia, que va improvisar diverses peces a partir de les intervecions del rector de l’AUSP. Com indica el nom de la meditació, La Basílica de la Sagrada Família, la nova Jerusalem, la clau interpretativa per entendre l’arquitectura de l’interior de la basílica la trobem en el fet que Gaudí la va concebre com la nova Jerusalem: “La Sagrada Família evoca la nova Jerusalem, que, amb les seves divuit torres, vol enfilar-se cel amunt i anar a l’encontre de la Jerusalem que baixa a la terra“, va explicar el Dr. Armand Puig.
Aquesta mateixa idea és la que fa que en els plànols de Gaudí estigui previst que damunt el cimbori del creuer s’hi col·loqui un lampadari que simbolitzarà la celestial Jerusalem, i que com va manifestar el rector de l’AUSP serà el signe d’identificació del temple. L’arquitecte català, fidel a les indicacions que es poden llegir al llibre de l’Apocalipsi, on es parla de la nova Jerusalem, busca aquest simobilsme en cada element arquitectònic, com per exemple en el gran hiperboloide del centre de la volta de creuer, que juntament amb les quatre columnes centrals de la nau formen el tron de Déu i de l’Anyell que narra el mateix llibre de l’Apocalipsi.
Després de la intervenció del Dr. Armand Puig, que va repassar cada element de la nau de la basílica, Mons. Sergi Gordo va agrair la gran tasca del rector de l’AUSP en aquests darrers anys i va fer una crida als assistents a viure intensament aquesta Setmana de la Bíblia: “Som davant d’una ocasió extraordinària per ampliar l’impacte de la Paraula de Déu. Com diu el papa Francesc, li hem de fer espai dins nostre, ja que no és una lletra morta”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!