El diàleg entre ortodoxos i catòlics avui

Convidat per l’Observatori Blanquerna i la Fundació Joan Maragall, eldilluns 3 de febrer el P. Cyril Hovorun va pronunciar la conferència «Larelació entre els catòlics i els ortodoxos, estat de la qüestió» a l’AuditoriBlanquerna de Barcelona. El P. Hovorun és monjo ortodox i director delHuffington Ecumenical Institute a la Universitat Loyola Marymount de LosAngeles.

El conferenciant va començar assenyalant la feliç coincidència de poderparlar en una facultat que du el nom de Blanquerna: «Aquest era el nom de laprincipal església de Constantinoble dedicada a la Mare de Déu: Santa Maria deBlanquerna, o de Blaquerna. Crec que per aquest motiu aquest pot ser un bonlloc per parlar del diàleg entre el cristianisme d’Orient i el d’Occident.»

El P. Hovorun va assegurar que avui la relació entre l’Església catòlicai l’ortodoxa ha millorat molt respecte el passat, gràcies al fet que s’ha posatde manifest que no hi ha diferències teològiques fonamentals entre totes dues. Siavui aquest diàleg es veu enterbolit és més aviat a causa de les tensions dinsdel món ortodox, principalment entre Constantinoble i Moscou a causa delconflicte d’Ucraïna. Per al P. Hovorun, doncs, la qüestió política condicionamolt la relació entre Esglésies i provoca un creixement d’un «cristianisme decaire fonamentalista, especialment a Rússia, que desconfia del diàleg amb elcatolicisme».

El conferenciant es va mostrar partidari d’introduir certs canvis en lesEsglésies, com ara la possible recuperació de l’antic ministeri de lesdiaconesses en el món ortodox. En el cas del catolicisme, va afirmar que veuriafavorablement l’ordenació d’homes casats, tal com es fa a Orient, i va defensarexplícitament les reformes que emprèn el papa Francesc.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!