Juan Javier Flores

El VI Memorial Pere Tena, que lliura el Centrede Pastoral Litúrgica (CPL), ha estat atorgat al P. Juan Javier Flores Arcas.Fill de Linares (Jaén), és monjo de l’abadia benedictina de Santo Domingo deSilos (Burgos) i president del Pontifici Institut Sant Anselm de Roma. És un dels liturgistes actuals mésdestacats i s’ha distingit especialment per promoure i ensenyar l’esperit de lareforma litúrgica sorgida del Concili Vaticà II. Reconegut docent en matèrialitúrgica i teològica, el P. Juan Javier Flores és autor de diversos llibres,el més recent dels quals, La belleza de la liturgia, contemplar la hermosura deDios, acaba de ser publicat pel CPL.

L’acte de lliurament del guardó va tenir llocel dimarts 11 de febrer a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. ElP. Juan José Flores va voler començar el seu discurs d’agraïment amb un recordper a Mons. Pere Tena, de qui es considera deixeble. El monjo benedictí vadissertar sobre la bellesa de la litúrgia, que va aprendre a estimar almonestir de Silos. El P. Flores va afirmar que la bellesa no s’ha d’identificaramb un esteticisme: «La bellesa no és accidental, no és cap afegit, sinó quetoca l’essència mateixa de les coses, el misteriós rerefons de l’ésser com deiaHans Urs von Balthasar.» Citant diversos pares de l’Església, sobretot santAgustí, i autors medievals com sant Tomàs d’Aquino, va associar la bellesa ambl’harmonia i la va situar en relació molt estreta amb la veritat.

El P. Juan Javier Flores va admetre que el mónactual és poc sensible a la bellesa profunda, perquè «per captar-la calenelements com ara el silenci, la reflexió, la unificació de la persona… cosesque es troben a faltar avui dia». La bellesa resplendeix, va afirmar elguardonat, com el ciri del baptisme i el vestit blanc del batejat, com la llumi les vestidures de la Transfiguració. Dins l’Església, la bellesa s’expressa«durant la celebració litúrgica, en què celebrem Jesucrist. La bellesa de lacelebració és potser el calze d’or? O tal vegada el celebrant? No, la bellesade la celebració és Crist!» El P. Flores va acabar afirmant que l’experiènciade Déu és la més bella de totes les que es poden fer, i que és gratuïta. «Lalitúrgia és divina i humana, és sagrada a la manera humana.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!