A primera línia de la lluita social contra el Covid-19

Les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya atenen anualment unes 250.000 persones en situació de risc d’exclusió social, que ara han de fer front a les dificultats derivades de la pandèmia del Covid-19. Davant d’aquesta situació, Càritas Catalunya recorda que “la caritat no tanca”, ni per vacances ni a causa de la pandèmia.


Els projectes i els serveis que actualment es mantenen oberts a Càritas són el 55% del total, amb diferències percentuals normals entre les diferents Càritas diocesanes. Un 80,6% dels treballadors estan en actiu, bona part fent treball a distància ja sigui a través del teletreball o de connexions telefòniques. Pel que fa als voluntaris, 1.660 persones estan en actiu, cosa que suposa el 13% del total. Bona part dels projectes i serveis que continuen oberts (menjadors socials, servei de distribució d’aliments, equipaments residencials, servei d’assistència a la llar, etc.) es continuen realitzant amb atenció presencial.


A Càritas continuem acompanyant i ajudant les persones vulnerables, per a les quals aquesta pandèmia del COVID-19 suposa un risc encara més gran per diferents causes: viuen soles, tenen altres patologies, no compten amb condicions de vida i d’higiene adequades…“, comenten des de l’entitat.


Algunes Càritas diocesanes han posat a disposició dels ajuntaments les infraestructures que han hagut de tancar pel risc de contagi. Altres han previst dotacions pressupostàries excepcionals per tal de fer front a les necessitats d’atenció urgent. Pràcticament totes les Càritas diocesanes i parroquials estan coordinades amb els ajuntaments. Aquesta coordinació també inclou sovint la cooperació amb altres entitats socials de proximitat.

Reunió virtual amb el president Torra

Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, va tenir ocasió d’explicar l’acció que desenvolupa l’entitat en una reunió virtual amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. Va ser el 30 de març amb l’objectiu de valorar la situació social creada arran de la pandèmia del coronavirus. A banda de Càritas Catalunya, hi van participar altres entitats destacades del Tercer Sector Social de Catalunya: Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Casal dels Infants, Creu Roja a Catalunya, Federació Catalana de Voluntariat Social, Fundació Arrels, Fundació Pere Tarrés, Fundesplai, Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i Telèfon de l’Esperança.


La preocupació comuna de les entitats se centra en la problemàtica de l’habitatge, la necessitat d’incrementar les ajudes per fer front a la postemergència, la vulnerabilitat dels infants entre els 0 i els 6 anys que tenen els pares afectats per COVID-19 i la necessitat d’un pla de xoc per pal·liar la manca d’aliments de les famílies més vulnerables.


En aquest sentit, un dels problemes més importants que detecta Càritas Catalunya és el de l’habitatge, especialment en aquelles persones o famílies que viuen en habitacions de lloguer o pisos de relloguer i que no poden pagar perquè els seus membres actius treballen en l’economia submergida i ara, degut al tancament de molts negocis i comerços, no tenen feina i, per tant, cap dret a prestació social ni recursos econòmics.


Francesc Roig, en la reunió amb el president Torra, va incidir que “cal trobar una sortida d’equilibri social i conscienciació urbana per tal d’evitar que els facin fora dels seus habitatges i restin desemparats”. Segons ha detectat Càritas Catalunya, “hi ha homes sols amb escassos recursos que tenen símptomes del coronavirus (sovint no confirmats mèdicament), que es tanquen a la seva habitació i s’aïllen totalment per por que els propietaris els identifiquin com a portadors de la malaltia i els facin fora”.


Uns dels col·lectius atesos per Càritas que està patint especialment aquesta crisi és el de les persones que treballen al servei domèstic i en la cura de persones grans, la majoria de les quals treballen sense contractació laboral. Degut a la crisi, actualment estan vivint sense cap ingrés.


Les Càritas diocesanes catalanes també posen de manifest que augmenten les situacions d’angoixa i d’estrès en moltes de les persones ateses confinades. Se les està intentant d’ajudar a través d’acompanyament psicològic.

Propostes adreçades al govern de la Generalitat de Catalunya

Al final de la seva intervenció, el president de Càritas Catalunya va incidir en tota una sèrie de propostes en diferents àmbits, com ara: habitatge, ingressos mínims, alimentació, immigració, subministraments bàsics, acollida i acompanyament, entre d’altres.


Finalment, els representants de les entitats socials que van participar en la trobada van demanar que el govern de la Generalitat aposti per uns pressupostos que prioritzin l’acció social i si convé la creació d’un fons especial d’ajuda. És del tot evident que “la crisi del COVID-19 acabarà impactant de manera més intensa en els col·lectius de persones en situació d’exclusió social” va concloure Roig.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!